Το 56% των τραπεζικών συναλλαγών στην Αλβανία πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά το πρώτο τρίμηνο του 2023

Το 56% των τραπεζικών συναλλαγών στην Αλβανία πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά το πρώτο τρίμηνο του 2023

Οι πληρωμές μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων κυριάρχησαν όσον αφορά τα τραπεζικά εμβάσματα που πραγματοποιήθηκαν από πελάτες του αλβανικού τραπεζικού τομέα το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, από περίπου 3,05 εκατ. εμβάσματα πίστωσης που πραγματοποιήθηκαν από πελάτες του τραπεζικού κλάδου, μόνο το 44% ήταν εμβάσματα σε έντυπη μορφή, που έγιναν με φυσική παρουσία σε τραπεζικά γκισέ. Το μεγαλύτερο μέρος, το 56% του συνόλου των μεταφορών (περίπου 1,7 εκατ. ενέργειες συνολικά) πραγματοποιήθηκαν σε μη έντυπη μορφή.

Οι μεταφορές σε μη έντυπη μορφή περιλαμβάνουν μεταφορές που πραγματοποιούνται χωρίς τη φυσική παρουσία του πελάτη στην τράπεζα, μέσω διαδικτυακών τραπεζικών υπηρεσιών και υπηρεσιών mobile banking. Ωστόσο, οι έντυπες μεταφορές εξακολουθούν να είναι κυρίαρχες ως προς την αξία, με το 67% των συνολικών τραπεζικών εμβασμάτων να πραγματοποιούνται κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η κυριαρχία των τραπεζικών μεταφορών μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή στη σχέση του αλβανικού κοινού με τις τραπεζικές υπηρεσίες. Η χρήση διαδικτυακών εναλλακτικών εξοικονομεί χρόνο και αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την αποφυγή ουρών πελατών στα γκισέ τραπεζών, χρησιμοποιώντας αυτά τα γκισέ μόνο για την απόκτηση εκείνων των υπηρεσιών και προϊόντων όπου η φυσική παρουσία είναι απολύτως απαραίτητη.

Από τον Ιούνιο του 2020, όλες οι διατραπεζικές μεταφορές αξίας 20.000 λεκ (186.61 ευρώ) που πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων πρέπει να προσφέρονται από τις τράπεζες χωρίς καμία προμήθεια. Για μεγαλύτερα ποσά, τα ηλεκτρονικά εμβάσματα έχουν προμήθειες τουλάχιστον 50% φθηνότερες σε σύγκριση με αυτές που πραγματοποιούνται στα γκισέ τραπεζών. Η ίδια πολιτική ακολουθήθηκε και στη ρύθμιση για τα εθνικά εμβάσματα σε ευρώ, όπου οι προμήθειες για ηλεκτρονικά εμβάσματα πρέπει να είναι το πολύ 50% των προμηθειών για πληρωμές που γίνονται σε τραπεζικά καταστήματα.

Επί του παρόντος, όλες οι εμπορικές τράπεζες στην Αλβανία προσφέρουν τραπεζικές υπηρεσίες εξ αποστάσεως, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε πελάτης του τραπεζικού τομέα έχει διαθέσιμο ένα εναλλακτικό τρόπο για την πραγματοποίηση πληρωμών και τη λήψη άλλων υπηρεσιών, χωρίς απαραίτητα να πηγαίνει σε υποκατάστημα. Η πανδημία είχε θετικό αντίκτυπο στη χρήση απομακρυσμένων τραπεζικών συστημάτων από τους Αλβανούς και αύξησε την επίγνωση ότι οι περισσότερες υπηρεσίες πληρωμών μπορούν να ληφθούν χωρίς να χρειάζεται να μεταβεί κανείς αυτοπροσώπως στην τράπεζα. Στο μεταξύ, οι τράπεζες προσπαθούν σταδιακά να προσφέρουν στα ψηφιακά συστήματα όχι μόνο τις υπηρεσίες, αλλά πλέον και ορισμένα από τα τραπεζικά προϊόντα. Μέσω πλατφορμών ηλεκτρονικής τραπεζικής, ορισμένες τράπεζες προσφέρουν πλέον τη δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμών ή καταθέσεων, καθώς και λήψης δανείων χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας στην τράπεζα.

Στο τέλος του 2022, ο αριθμός των τραπεζικών λογαριασμών που ήταν συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο έφτασε τις 878 χιλιάδες, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 24%. Υπολογίζεται ότι ήδη το 28,2% των ενεργών τραπεζικών λογαριασμών είναι προσβάσιμοι από το Διαδίκτυο, από 23,2% που ήταν αυτός ο δείκτης στα τέλη του 2021. Το 90% του αριθμού των τραπεζικών λογαριασμών κατοίκων που είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο ανήκουν σε ιδιώτες.. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, ο αριθμός των λογαριασμών που είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο αυξήθηκε κατά 16%.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου