Ποιος βρίσκεται πίσω από τη χρηματοδότηση της Οργάνωσης Μουτζαχεντίν;

Ποιος βρίσκεται πίσω από τη χρηματοδότηση της Οργάνωσης Μουτζαχεντίν;

Το ποιος βρίσκεται πίσω από τη χρηματοδότηση της Οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Ιράν (MEK) παραμένει μυστήριο. Ο καταυλισμός των περίπου 3.000 μελών αυτής της οργάνωσης στο Δυρράχιο εκτείνεται σε μια έκταση 38-40 τετραγωνικά χιλιομέτρων, όπου είναι χτισμένα περίπου 127 οικήματα. Για την ανάπτυξή τους στον καταυλισμό Ashraf 3 είχαν συνεισφέρει οι ΗΠΑ, οι οποίες είχαν δώσει 20 εκατομμύρια δολάρια στον ΟΗΕ για να βοηθήσουν τη μετεγκατάσταση τους στην Αλβανία.

Όμως, μετά από έφοδο της αλβανικής αστυνομίας σε αυτό το στρατόπεδο με υποψίες ότι μέλη της έχουν διαπράξει τα ποινικά αδικήματα της «πρόκλησης πολέμου» και «κυβερνοεπιθέσεων», το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν χρηματοδοτούν αυτόν τον οργανισμό. Οι χρηματοδότες αυτής της οργάνωσης δεν είναι δημοσίως γνωστοί, αφού η ΜΕΚ δεν παρέχει επίσημα στοιχεία. Ωστόσο, η χρηματοδότησή της έχει γίνει αρκετές φορές αντικείμενο συζήτησης στα παγκόσμια ΜΜΕ.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2018, η βρετανική εφημερίδα The Guardian έγραψε ότι η οργάνωση MEK χρηματοδοτήθηκε από τον πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν . Η ΜΕΚ μετακόμισε στο Ιράκ το 1986, μετά την απαγόρευση των δραστηριοτήτων της στο Ιράν το 1981. Το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, με έδρα τη Νέα Υόρκη, γράφει ότι ο Χουσεΐν ήταν ο κύριος χρηματοδότης της ΜΕΚ μέχρι την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003.

«Αλλά τα τελευταία χρόνια, η οργάνωσης ισχυρίζεται ότι βασίζεται στον μεγάλο αριθμό πλούσιων Ιρανών ομογενών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, και σε άλλους ανθρώπους που αντιτίθενται στο κληρικό καθεστώς στην Τεχεράνη», ανέφερε μια έκθεση του Συμβουλίου Σχέσεων. Αλλά η συμμετοχή του πρώην αρχηγού πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Turki al-Faisal, σε μια συγκέντρωση της οργάνωσης στο Παρίσι στις 6 Ιουλίου 2016 είχε προκαλέσει αντιδράσεις από το Ιράν αφού είχε υποστηρίξει την ανατροπή της κυβέρνησης του Ιράν. Ένας Ιρανός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, είχε κατηγορήσει τη Σαουδική Αραβία για χορηγία της τρομοκρατίας. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της πόλης της Νέας Υόρκης, Ervand Abrahamian, δήλωσε στον Guardian το 2018 ότι η Σαουδική Αραβία βρίσκεται πίσω από τη χρηματοδότηση της MEK.

«Τα χρήματα προέρχονται τελικά από τη Σαουδική [Αραβία]. Δεν υπάρχει κανένας άλλος που να μπορεί να τους επιδοτήσει με αυτό το επίπεδο χρηματοδότησης», είπε ο Αμπραχαμιάν, ιστορικός της Μέσης Ανατολής. Όμως, ο Guardian επισημαίνει ότι η ΜΕΚ πάντα αρνείται ότι χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία.


Για διάφορες περιόδους από το 1997 έως το 2013, η ΜΕΚ καταχωρήθηκε ως τρομοκρατική οργάνωση σε πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Μεγάλη Βρετανία. Το 2009, η Μεγάλη Βρετανία αφαίρεσε τη ΜΕΚ από αυτή τη λίστα. Το ίδιο έκαναν και οι ΗΠΑ, επί διακυβέρνησης του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, το 2012. Εκείνη την εποχή, ο Guardian ανέφερε ότι έγινε εκστρατεία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για να την αφαιρέσουν από αυτή τη λίστα.

Η MEK αυτοχαρακτηρίζεται ως «η μεγαλύτερη και μακροβιότερη ιρανική αντιπολιτευτική ομάδα με ιστορία πέντε δεκαετιών στον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία στο Ιράν». Ωστόσο, στις 21 Ιουνίου, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν θεωρεί τη ΜΕΚ ως «βιώσιμο δημοκρατικό αντιπολιτευτικό κίνημα που εκπροσωπεί τον ιρανικό λαό» και τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση της ΜΕΚ και δεν παρέχουν καμία υποστήριξη ή εκπαίδευση για μέλη αυτού του οργανισμού.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου