Κεφαλογιάννης - Γκάλερ: Η προφυλάκιση Μπελέρη φέρνει στο προσκήνιο τις ανησυχίες μας

Κεφαλογιάννης - Γκάλερ: Η προφυλάκιση Μπελέρη φέρνει στο προσκήνιο τις ανησυχίες μας

«Το ευρωπαϊκό εγχείρημα έχει οικοδομηθεί και συνεχίζει να βασίζεται στην παραδοχή ότι η αρχή του κράτους δικαίου ισχύει πάντα και ισότιμα. Είναι η πυξίδα, η οποία καταδεικνύει τις αξίες και τις αρχές που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ταυτότητάς μας και καθοδηγεί τις προσπάθειές μας», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Αλβανίας για τη Σύνδεση και τη Σταθερότητα, Μανώλης Κεφαλογιάννης, και ο συντονιστής της ΚΟ του ΕΛΚ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Μίχαελ Γκάλερ, σχετικά με τα κριτήρια ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ και την προφυλάκιση του νεοεκλεγέντος δημάρχου της Χιμάρας, Φρέντη Μπελέρη.

«Η ίδια η εφαρμογή της αρχής του κράτους δικαίου», προσθέτουν, «πρέπει να ισχύει αναλόγως και στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ των υποψηφίων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας. Εγγυάται την ακεραιότητα και τη διαφάνεια της διαδικασίας, η οποία είναι αντικειμενική, αξιοκρατική και χωρίς διακρίσεις».

Υπογραμμίζουν πως «με βάση αυτές τις βασικές παραδοχές, είναι αυτονόητο ότι στο επίκεντρο της ένταξης της Αλβανίας, βρίσκεται ο πλήρης σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όλων των υποψηφίων κρατών, ανεξάρτητα από το αν ανήκουν σε κόμματα της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης ή τυχαίνει να ανήκουν σε εθνική μειονότητα» και πως «τα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με την προφυλάκιση του νεοεκλεγέντος δημάρχου της Χιμάρας, ο οποίος ανήκει τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στην εθνική μειονότητα, φέρνουν στο προσκήνιο τις σχετικές ανησυχίες μας».

«Δηλώνουμε σαφώς και σθεναρά ότι σεβόμαστε πλήρως την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση και, καταλήγοντας, προσθέτουν: «Ταυτόχρονα, παραμένουμε σε εγρήγορση όσον αφορά την αδιαπραγμάτευτη διασφάλιση των εφαρμοζόμενων θεμελιωδών δικαιωμάτων εξίσου σε όλους τους υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ανήκουν στην αντιπολίτευση ή σε εθνική μειονότητα».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου