Δένδιας: Περιστατικά όπως αυτό με τη σύλληψη Μπελέρη συνιστούν σκάνδαλο για ευρωπαϊκό κράτος

Δένδιας: Περιστατικά όπως αυτό με τη σύλληψη Μπελέρη συνιστούν σκάνδαλο για ευρωπαϊκό κράτος

Ηχηρό μήνυμα στην Αλβανία έδωσε έμμεσα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφερόμενος στην υπόθεση σύλληψης του Φρέντη Μπελέρη. Μιλώντας στην «Καθημερινή» και τον Βασίλη Νέδο για ένα άγνωστο παρασκηνιακό τετ α τετ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29 Ιουνίου 2022, το οποίο οδήγησε σε ενεργοποίηση διπλωματικών διαύλων για την αποφυγή κλιμάκωσης της ελληνοτουρκικής κρίσης, μεταξύ άλλων, ο Δένδιας είπε ότι η σύλληψή του Μπελέρη θα θεωρηθεί σκάνδαλο σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ και ότι «κάθε χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να σέβεται και τους κανόνες εντός της Ένωσης». Η Ελλάδα θα στηρίξει τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων για την ΕΕ, μόνο εάν σέβονται τους κανόνες της ένωσης.

Επί τέσσερα χρόνια ασχοληθήκατε επισταμένως με τα Δυτικά Βαλκάνια. Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις περνούν καμπή λόγω της υπόθεσης Μπελέρη, στο Κόσοβο η κατάσταση είναι έκρυθμη, η Σερβία αποτελεί πεδίο ανταγωνισμού αντίρροπων δυνάμεων, ενώ με τη Βόρεια Μακεδονία υπάρχει μια αίσθηση παύσης μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Αισθάνεσθε ότι ο διακηρυγμένος στόχος της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. κάποια στιγμή είναι ρεαλιστικός;

Δένδιας: Ο στόχος της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. είναι εφικτός υπό μία απαράβατη προϋπόθεση: να αποδεικνύουν συνεχώς τα συγκεκριμένα κράτη ότι ενστερνίζονται απολύτως τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην περίπτωση αυτή και μόνο η Ελλάδα θα είναι ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής τους. Γιατί περιστατικά όπως αυτό με τη σύλληψη Μπελέρη συνιστούν σκάνδαλο για ευρωπαϊκό κράτος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου