Τα Δυτικά Βαλκάνια κατέγραψαν 60% περισσότερους μετανάστες το 2022

Τα Δυτικά Βαλκάνια κατέγραψαν 60% περισσότερους μετανάστες το 2022

Ο αριθμός των μεταναστών που ταξιδεύουν στα Δυτικά Βαλκάνια αυξήθηκε κατά 60% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, δήλωσε την Πέμπτη αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔOM). Η αύξηση αναφέρθηκε από τη Florence Daniels, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔOM, η οποία συμμετείχε σε ένα συνέδριο αφιερωμένο στη μετανάστευση στο Σεράγεβο.

Η ετήσια έκθεση του ΔΟΜ για τις μεταναστευτικές τάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια ανέφερε ότι οι τοπικές αρχές είχαν καταγράψει 192.266 μετανάστες στην περιοχή – αύξηση 59,5% σε σύγκριση με το 2021 και τεράστια αύξηση κατά 348% σε σύγκριση με το 2018. Οι χώρες της περιοχής βρίσκονται στη λεγόμενη μεταναστευτική οδό, και η έκθεση ανέφερε ότι οι περισσότεροι μετανάστες έρχονται από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια μετακινούνται βορειοδυτικά σε όλη την περιοχή. Επισήμανε επίσης ότι οι μετανάστες, οι οποίοι στο παρελθόν περνούσαν εβδομάδες ή μήνες σε τοπικά κέντρα υποδοχής, τώρα «μεταφέρονται γρήγορα στην περιοχή, συχνά μέσα σε λίγες μέρες». Ο υπουργός Εσωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Nenad Nešić είπε στη διάσκεψη του Σεράγεβο ότι οι χώρες της περιοχής θα είναι ενωμένες και θα δείξουν αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης. «Τα εγκληματικά στοιχεία της μεταναστευτικής κρίσης παρατηρούνται κυρίως στη διακίνηση ανθρώπων, καθώς και στη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών», πρόσθεσε. Η σουηδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν σε μια γενική προσέγγιση για τον κανονισμό για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης.


Οι εταίροι του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση στα Δυτικά Βαλκάνια αποδέχθηκαν το Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Διακυβέρνηση της Μετανάστευσης στα Δυτικά Βαλκάνια 2023-2025. Η διήμερη διάσκεψη είναι αφιερωμένη στην προώθηση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων πέρυσι στα Σκόπια προς τη βιώσιμη διακυβέρνηση της μετανάστευσης.

Από το 2015, τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν γίνει η κύρια περιοχή διέλευσης μεταναστών που επιδιώκουν να φτάσουν στη Δυτική Ευρώπη. Ενώ οι αρχές έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη ικανότητα να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που τίθενται από ξαφνικές και μεγάλες μεταναστευτικές μετακινήσεις, απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες σε τρεις βασικούς τομείς. αντιμετώπιση κυκλωμάτων εμπορίας και λαθρεμπορίας· καθιέρωση βιώσιμων οδών επιστροφής για όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις παραμονής στην περιοχή και διασφάλιση προστασίας για όσους δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

Η Διακήρυξη των Σκοπίων – που εγκρίθηκε από τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων τον Νοέμβριο του 2022 – αναγνώρισε ότι το μακροπρόθεσμο όραμα για την ανάπτυξη στην περιοχή χρειάζεται ισχυρή και βιώσιμη μεταναστευτική διακυβέρνηση και πολιτική, που συνδέεται με τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των κοινοτήτων υποδοχής και διέλευσης. Μιλώντας για τη σουηδική Προεδρία της ΕΕ Anders Hall, ο Υφυπουργός για θέματα Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια σχηματίζουν ουσιαστική εταιρική σχέση με την ΕΕ σε κοινές προσπάθειες για τη διατήρηση μιας σταθερής και ευημερούσας Ευρώπης. Το σχέδιο δράσης για τη διακυβέρνηση της βιώσιμης μετανάστευσης που εγκρίθηκε σήμερα βασίζεται στις βασικές προτεραιότητες της Δράσης της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Συμπληρώνει τις κοινές προσπάθειες μεταξύ της ΕΕ και των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων για την υιοθέτηση συνολικής προσέγγισης για τη διαχείριση των μικτών μεταναστευτικών ροών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου