Αλβανία: Κατηγορείται επίσημα ο πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών για ζημία 1,2 εκατ. ευρώ

Αλβανία: Κατηγορείται επίσημα ο πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών για ζημία 1,2 εκατ. ευρώ

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, Arlind Gjokutaj, κατηγορήθηκε επίσημα για ζημιά 1,2 εκατ. ευρώ στο αλβανικό κράτος. Μαζί με τον Fatmir Hoxhaj που κατείχε τη θέση του νομικού διευθυντή στο Υπουργείο Οικονομικών και τον Alban Ruli (δικαστικός επιμελητής), είναι ύποπτοι για εμπλοκή σε σχέδιο κατάχρησης. Ο Gjokutaj μαζί με τους δύο διευθυντές βοήθησαν τον πολίτη Ilir Thana να λάβει την αποζημίωση για την ιδιωτικοποίηση μιας κρατικής επιχείρησης, παρά το γεγονός ότι είχε πληρωθεί ήδη άλλη μία φορά.

Η συναλλαγή που έκανε το Υπουργείο Οικονομικών την περίοδο που έγινε η κατάχρηση και η σπατάλη ανέρχεται στο ποσό των 48.434.227 λεκ. Από τα χρήματα αυτά ο Gjokutaj και οι δύο διευθυντές έχουν ευνοήσει τον Thana με το ποσό των 48.118.366 λεκ σύμφωνα με τους ελέγχους που έκανε η Εισαγγελία (SPAK). Ο Ilir Thana είχε αρχικά κατακυρωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών για μια αποθήκη και γη που είχε αποκτήσει το 1991, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς, το 2015. Το 2022, παρόλο που δεν είχε ποτέ την αποθήκη και τη γη, ο Thana αποζημιώθηκε αυτή τη φορά το 2022 με τις ανάλογες τιμές της αγοράς. Ο εκτελεστής που έκανε την εκτίμηση ήταν ο Alban Ruli. Αφού ο Thana πήγε σε τράπεζα για να βγάλει 260 χιλιάδες ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό, η τράπεζα παρατήρησε ότι ο Thana ήταν οφειλέτης και δεν μπορούσε να βγάλει χρήματα. Τότε η τράπεζα πέρασε την υπόθεση στην εισαγγελία η οποία με βάση τις έρευνες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για να ευνοήσουν τον Thana, ο Gjokutaj και οι δύο διευθυντές προκάλεσαν ζημιά 1,2 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.

...

Σύλληψη Γ.Γ. του Αλβανικού Υπ. Οικονομικών για ζημία 1,2 εκατ. €

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Arlind Gjokutaj, συνελήφθη την Τετάρτη μαζί με τον Fatmir Hoxha, Διευθυντή Υπηρεσιών Υποστήριξης και Νομικών Υποθέσεων. Χειροπέδες περάστηκαν και στο&n...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου