KFOR: Εγκληματικές ομάδες πίσω από τις βίαιες διαδηλώσεις στο Zveçan

KFOR: Εγκληματικές ομάδες πίσω από τις βίαιες διαδηλώσεις στο Zveçan

Ο εκπρόσωπος της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο, συνταγματάρχης Andrea Gallieni, είπε ότι ορισμένες εγκληματικές ομάδες βρίσκονται πίσω από τις βίαιες διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο Zveçan στις 29 Μαΐου. Εκείνη την ημέρα, Σέρβοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με μέλη της KFOR και υπήρξαν τραυματισμοί και από τις δύο πλευρές.

«Είναι πολύ σημαντικό όλα τα μέρη να απέχουν από αντίποινα. Επειδή, όπως απέδειξαν αυτά τα γεγονότα, όλα μπορούν να κλιμακωθούν σε μεγάλο επίπεδο βίας, επομένως είναι πολύ σημαντικό όλα τα μέρη να λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες και τους κινδύνους των πράξεών τους».

Είπε ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να φέρουν ευθύνη. Η μία πλευρά, για λήψη αποφάσεων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το επίπεδο ασφάλειας, και η άλλη πλευρά για να αντιδράσει στις βίαιες ενέργειες που έχουν παρατηρηθεί μεταξύ των διαδηλωτών. Οι ντόπιοι Σέρβοι συνεχίζουν τις διαδηλώσεις στους τρεις δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, Zveçan, Zubin Potok και Leposaviq, επίσης στις 9 Ιουνίου. Διαδηλώνουν τακτικά για να εναντιωθούν στην είσοδο των Αλβανών δημάρχων στα δημοτικά κτίρια. Ο αξιωματούχος της KFOR είπε ότι από τις 5 Ιουνίου, περισσότερα από 500 μέλη του ΝΑΤΟ έχουν πάει στο Κοσσυφοπέδιο για να ενισχύσουν την αποστολή. Ο Gallieni είπε ότι οι δυνάμεις εκπαιδεύονται και θα εμπλακούν σε λίγες μέρες. Ανέφερε ότι θα υπάρχουν ενισχύσεις στο Κοσσυφοπέδιο "όσο χρειάζεται".


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου