Προσχέδιο από τον Ράμα για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο

Προσχέδιο από τον Ράμα για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο

Ο Έντι Ράμα ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι έχει συντάξει προσχέδιο σχετικά με τη δημιουργία Συνδέσμου Δήμων με σερβική πλειοψηφία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης, το σχέδιο έχει υποβληθεί σε διεθνείς εταίρους και αναμένεται να γίνει αποδεκτό από την Πρίστινα και το Βελιγράδι.

Σύμφωνα με τον Ράμα, αυτό το σχέδιο θα αποκλιμακώσει την κατάσταση και θα εξομαλύνει τη σχέση του Κοσσυφοπεδίου με τη διεθνή κοινότητα.

«Προώθησα στον Μακρόν και τον Σολτς ένα προσχέδιο για την Ένωση, όπου ενημέρωσα και τον Σαρλ Μισέλ», είπε ο Ράμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ράμα χαρακτήρισε τον Σύνδεσμο ως το κλειδί για την εξομάλυνση των σχέσεων Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας.

«Είμαι εδώ για να μοιραστώ μαζί σας ένα άγνωστο μέχρι στιγμής γεγονός. Ξέρω εδώ και καιρό ότι ο Γόρδιος δεσμός θα ήταν μέχρι τέλους ο Σύνδεσμος Δήμων με σερβική πλειοψηφία και είμαι πεπεισμένος ότι κανένα από τα κόμματα δεν το θέλει και θα κάνει ό,τι μπορεί για να τον ωθήσει στο άπειρο διατηρώντας την κρίση με κάθε είδους τεχνοτροπία. Πιστεύω ότι η δημιουργία του Συνδέσμου είναι το κλειδί για να ανοίξει η πόρτα για τη διεθνή επιβεβαίωση του Κοσσυφοπεδίου, την έδρα του στα Ηνωμένα Έθνη και όλα τα διεθνή φόρουμ και την αμοιβαία αναγνώριση με τη Σερβία.

Χθες διαβίβασα στον Πρόεδρο Μακρόν και τον Καγκελάριο Scholz, που είναι οι δύο νονοί της γαλλογερμανικής πρότασης, ένα προσχέδιο της ένωσης, για το οποίο ενημέρωσα τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, καθώς και την αμερικανική πλευρά. Είναι ένα προσχέδιο που προετοιμάστηκε από τους υψηλόβαθμους Αμερικανούς και Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες εδώ και πολύ καιρό, το οποίο έγινε για την περίπτωση που ερχόταν αυτή η μέρα.

Φυσικά, πρόκειται για ένα εμπιστευτικό έγγραφο που, χωρίς αμφιβολία, δεν ισχυρίζεται ότι είναι η ιδανική λύση, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι είναι ένα έγγραφο ανώτατου διεθνούς επιπέδου που λαμβάνει υπόψη όλους τους λόγους για τη δημιουργία της ένωσης και λαμβάνει σίγουρα υπόψη ότι η ένωση αποτελεί μέρος της οργάνωσης της ζωής στη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου, εξετάζοντας όλες τις συστάσεις ή τα συμπεράσματα του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Κοσσυφοπεδίου.

Εύχομαι και ελπίζω αυτό το υλικό να είναι χρήσιμο για να πάει ο διάλογος σε άλλο επίπεδο και να κάνει τα μέρη να μιλήσουν για συγκεκριμένα πράγματα, πράγματα που σχετίζονται με την επιτυχή ολοκλήρωση του διαλόγου και όχι να μιλήσουν με τον εαυτό τους και για τους εαυτούς τους.

Αυτό ήθελα να μοιραστώ δημόσια. Φυσικά, ο λόγος που το μοιράζομαι δημόσια σήμερα είναι αυτό που είπα πριν, γιατί η κατάσταση γίνεται ανησυχητική και δεν μπορώ να παραμείνω θεατής βλέποντας το Κοσσυφοπέδιο να συρρικνώνεται και να συρρικνώνεται στα μάτια εκείνων που δημιούργησαν το κράτος του Κοσσυφοπεδίου», είπε ο Ράμα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου