Αύξηση οφειλών ενέργειας των αλβανικών νοικοκυριών στα 400 εκατ. ευρώ

Αύξηση οφειλών ενέργειας των αλβανικών νοικοκυριών στα 400 εκατ. ευρώ

Η οικονομική κατάσταση των αλβανικών οικογενειών φαίνεται να έχει επιδεινωθεί τους πρώτους 4 μήνες του έτους, αντανακλώντας αυτό με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των τελευταίων προς τις εταιρείες ενέργειας.

Τα επίσημα στοιχεία του κλάδου που δημοσιεύει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας υπογραμμίζουν ότι οι οφειλές αυτής της κατηγορίας αυξήθηκαν κατά περίπου 1 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του περασμένου έτους. Συγκεκριμένα, στο τέλος του 2022 ήταν 45,2 δισ. λ., ενώ στο τέλος Απριλίου ήταν 45,3 δισ. (περίπου 400 εκατ. ευρώ).

Μια άλλη κατηγορία που έχει αυξημένα χρέη είναι αυτή των μη δημοσιονομικών ιδρυμάτων, που είναι εταιρείες ύδρευσης, νοσοκομεία, εταιρείες φωτισμού. Σε αυτήν την ομάδα, το χρέος από 18,18 δισ. λεκ στο τέλος Δεκεμβρίου έφτασε την αξία των 18,56 δισ. λεκ με αύξηση 2,5%.

Εν τω μεταξύ, το χρέος από ιδιώτες ή επιχειρήσεις έχει υποστεί ελαφρά μείωση σε σχέση με το τέλος του περασμένου έτους. Στο τέλος Απριλίου, το συνολικό αυτό χρέος ήταν 11,6 δισ. ALL ή 0,6% λιγότερο από ό,τι στο τέλος του περασμένου έτους.

Μειώθηκε και το χρέος από τα δημοσιονομικά ιδρύματα, το οποίο συνολικά στο τέλος του 4ου μήνα του τρέχοντος έτους ήταν 4,6 δισ. ALL ή με μείωση 2,1 τοις εκατό σε σχέση με το τέλος του 2022.

Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΡΕ, το ανεξόφλητο χρέος προς τον ΟΣΕΕ από τους τέσσερις ομίλους έχει σωρευτική αξία 703 εκατ. ευρώ.

Η υποχρέωση αυτή έχει αυξηθεί σε σχέση με το τέλος του 2022 όταν η συνολική ληξιπρόθεσμη αξία ήταν 700 εκατ. ευρώ ή με αύξηση περίπου 0,4 τοις εκατό του συνόλου.

Παρά τις προσπάθειες μείωσης του συνολικού οφειλόμενου ποσού στη δημόσια εταιρεία διανομής, όπου εφαρμόζονται διάφορα προγράμματα ελάφρυνσης εδώ και χρόνια, αυτή η υποχρέωση έχει αυξηθεί, φτάνοντας στα τέλη Απριλίου την υψηλότερη αξία που έγινε ποτέ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου