Αλβανία: Ανοίγει ο διαγωνισμός για σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε τουριστικές πόλεις και συνοριακά σημεία

Αλβανία: Ανοίγει ο διαγωνισμός για σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε τουριστικές πόλεις και συνοριακά σημεία

Από τουριστικές περιοχές και συνοριακά σημεία της χώρας αναμένεται να ξεκινήσει η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Έτσι διευκρινίζει έγγραφο του Οργανισμού Ενεργειακής Απόδοσης, ο οποίος προκήρυξε διαγωνισμό σχετικό με αυτό το κομμάτι αυτή τη Δευτέρα.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι «Πραγματοποίηση εργασιών, έργο υλοποίησης και Έλεγχος για την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις πόλεις Άγιοι Σαράντα, Αργυρόκαστρο, Χιμάρα, Αυλώνα, Δυρράχιο, Βελιπόγια, Σκόδρα, Κορυτσά και στα συνοριακά σημεία ».

«Ολοκληρώθηκε η μελέτη για τον κλάδο των μεταφορών, για τη δημιουργία δικτύου φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων και βάσει αυτής της μελέτης θα συνεχιστεί η διαδικασία υλοποίησης και η έναρξη της ίδρυσης του δικτύου φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Επίσης, κατά το 2021 και μετά, έχουν εγκατασταθεί 4 φορτιστές αυτοκινήτου AC 22kW και 1 DC 350 kW στην πόλη των Τιράνων, καθώς και κατά το 2022 βρίσκεται στη διαδικασία εγκατάστασης φορτιστή DC 50 kW στην πόλη της Σκόδρας.

Με βάση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα σε σχέση με τον τομέα των μεταφορών, η χώρα μας έχει υποχρέωση να μειώσει την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων καθώς και την περιβαλλοντική ρύπανση που προέρχεται από αυτήν. Για το σκοπό αυτό, στόχος της αλβανικής κυβέρνησης είναι να εγκαταστήσει 200 έως 300 σταθμούς φόρτισης έως το 2025 σε όλη τη χώρα.

Ο οργανισμός μας συνεργάζεται με την αλβανική κυβέρνηση καθώς και με διεθνείς οργανισμούς για την εξεύρεση των απαραίτητων κονδυλίων για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε αυτόν τον τομέα για την επίτευξη των εθνικών στόχων που σχετίζονται με τη μείωση των άμεσων και έμμεσων εκπομπών CO2, καθώς και των επιπτώσεων στο περιβάλλον, υπογράφοντος μέλος της ενεργειακής συνθήκης», αναφέρει το έγγραφο.

Οι Φάσεις του πιλοτικού έργου

Το πιλοτικό έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.

ΦΑΣΗ Ι – Έργο ενεργειακής επιθεώρησης και τεχνικής υλοποίησης

Σε αυτό το στάδιο, ο οικονομικός φορέας θα διενεργεί τον ενεργειακό έλεγχο για όλους τους φορτιστές για κάθε πόλη ή τελωνείο από ενεργειακό ελεγκτή πιστοποιημένο για βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Ο έλεγχος αυτός θα καθορίσει τις μειώσεις που προκύπτουν από την υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων, τη σκοπιμότητα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα και τη μείωση της ρύπανσης που προκύπτει από τη χρήση καυσίμων.

ΦΑΣΗ ΙΙ - Πραγματοποίηση κατασκευαστικών εργασιών:

Οι εργασίες θα εκτελούνται εντός της προθεσμίας που ορίζεται στους Όρους Εντολής καθώς και στην περίοδο που προσφέρει ο οικονομικός φορέας και η ποιότητά τους θα τηρεί τις καθορισμένες τεχνικές προδιαγραφές.

Όλες οι συσκευές πρέπει να έχουν πιστοποίηση CE, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητά τους. Δεδομένου ότι οι συσκευές είναι εισαγόμενα αγαθά, ο οικονομικός φορέας πρέπει να προβλέψει την πραγματοποίησή τους εντός της προθεσμίας που θα προσφερθεί στον διαγωνισμό.

Το οριακό ταμείο για τη διαδικασία είναι 83 εκατομμύρια λεκ (767 χιλιάδες ευρώ) και η τελευταία ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 20η Ιουνίου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου