Υδραγωγείο από την Αλβανία στην Απουλία - Πράσινο φως για το έργο του ενός δισεκατομμυρίου

Υδραγωγείο από την Αλβανία στην Απουλία - Πράσινο φως για το έργο του ενός δισεκατομμυρίου

Η αλβανική κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως για υδραγωγείο που θα συνδέει το Αργυρόκαστρο Αλβανία, με το Galugnano, στο Σαλέντο.

«Η αλβανική κυβέρνηση μας εξουσιοδότησε να ξεκινήσουμε τον σχεδιασμό του υδραγωγείου που θα συνδέει την Αλβανία με την Ιταλία. Η Αλβανία ρίχνει μια τεράστια ποσότητα καλού νερού στη θάλασσα και προφανώς έχει συμφέρον να πληρωθεί για το νερό. Έχουμε συμφέρον να το αποκτήσουμε γιατί για εμάς νερό σημαίνει να δώσουμε ένα νέο μοντέλο στη γεωργία, να κάνουμε τον τουρισμό να αναπτυχθεί και να δώσουμε μέλλον σε όλους τους κατοίκους της Απουλίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Περιφέρειας της Απουλίας, Michele Emiliano, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπάρι για τις επενδύσεις στο σύστημα νερού.

Το έργο και το κόστος

Για την κατασκευή της υποδομής θα χρειαστούν 4 χρόνια δουλειάς και ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε πόρους. Στόχος είναι η μεταφορά 150 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού στην Απουλία κάθε χρόνο. Για την Απουλία είναι μια στρατηγική υποδομή, δεδομένης της ξηρασίας που χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια. Αλλά και η Αλβανία θα είχε οικονομική απόδοση, δεδομένου ότι θα δημιουργηθούν περίπου 8.000 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Η πρόταση της Confindustria

Η πρόταση ξεκίνησε το 2022 από τον πρόεδρο της Confindustria Puglia and Bari-Bat, Sergio Fontana. «Εδώ στην Απουλία, έχουμε τις ικανότητες να είμαστε ένα εθνικό σημείο αναφοράς για την πολιτική υδάτων. Έχουμε το Apulian Aqueduct, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, τον πρώτο εργολαβικό σταθμό στην Απουλία. Ενωμένοι δίπλα στην Αδριατική έχουμε μπροστά μας την Αλβανία, μια χώρα πολύ πλούσια σε νερά. Έχουμε εξαιρετικές στενές σχέσεις με την Αλβανία. Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε την κρίση του νερού, προληπτικά. Μπορούμε να δώσουμε ζωή σε ένα μεγάλο και φιλόδοξο έργο: να χτίσουμε μια εντυπωσιακή υδάτινη υποδομή στην Αδριατική Θάλασσα μεταξύ Απουλίας και Αλβανίας», δήλωσε ο Fontana, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της Confindustria Bari-Bat.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου