Κόσοβο: Ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Κόσοβο: Ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Ένα χρόνο μετά το αίτημα του Κοσόβου για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Υπουργική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε το αίτημα αυτό.

Τα δύο τρίτα των μελών της Υπουργικής Επιτροπής ψήφισαν υπέρ της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου. Η Υπουργική Επιτροπή του Συμβουλίου απέστειλε το αίτημα προς συζήτηση και ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόφαση έλαβε επίσης υπόψη τη συμφωνία των Βρυξελλών της 27ης Φεβρουαρίου 2023 και τη συμφωνία της Οχρίδας της 18ης Μαρτίου 2023, που επιτεύχθηκε στο διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εάν το αίτημα του Κοσσυφοπεδίου υποστηριχθεί στη Γενική Συνέλευση από τα δύο τρίτα των χωρών μελών, τότε συνιστάται στην Επιτροπή Υπουργών να καλέσει το Κοσσυφοπέδιο να γίνει πλήρες μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Donika Gërvalla, δήλωσε ότι «η σημερινή απόφαση είναι ένα ιστορικό βήμα, ίσως το πιο σημαντικό μετά την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου», τονίζοντας ότι η διαδικασία ένταξης στο Συμβούλιο της Ευρώπης «είναι μακρά και γεμάτη προκλήσεις».

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένας διεθνής οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ευρώπη, που ιδρύθηκε το 1949. Το Κοσσυφοπέδιο υπέβαλε την αίτησή του για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης τον Μάιο του 2022, λίγο μετά την αποβολή της Ρωσίας από αυτόν τον οργανισμό, μετά την επίθεση στην Ουκρανία. Η Σερβία συνεχίζει να αντιτίθεται στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε αυτόν τον οργανισμό και ο Πρόεδρος Aleksandër Vucic είπε ότι η Σερβία θα την καταψηφίσει.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου