24 χιλιάδες οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στις τοπικές εκλογές στην Αλβανία

24 χιλιάδες οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στις τοπικές εκλογές στην Αλβανία

Στις εκλογές της 14ης Μαΐου 2023, 3,65 εκατομμύρια Αλβανοί θα κληθούν να ψηφίσουν για την εκλογή 3.222 μελών δημοτικών συμβουλίων και 61 δημάρχων.

Στην κούρσα για αυτές τις ψήφους βρίσκονται επίσημα 145 υποψήφιοι δήμαρχοι και 23.646 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, τα 40 κόμματα έχουν καταγράψει 23.646 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους στις λίστες τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι περίπου το 0,65% των ψηφοφόρων στους καταλόγους είναι και οι ίδιοι υποψήφιοι. Αλλά αν λάβουμε υπόψη ότι μέρος του πληθυσμού μεταναστεύει και ότι αυτή τη στιγμή μόνο οι μισοί ψηφοφόροι πιστεύεται ότι βρίσκονται στην Αλβανία, τότε μπορούμε να πούμε ότι περισσότεροι από 1 στους 100 ψηφοφόρους είναι υποψήφιος.

Το μέρος με τον μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων ανά ψηφοφόρο, είναι ο μικρός δήμος Këlcyra στην επαρχία Αργυροκάστρου. Στις εκλογές της 14ης Μαΐου σε αυτόν τον δήμο υπάρχουν 357 υποψήφιοι για μέλη δημοτικών συμβουλίων και τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι. Ο δήμος αριθμεί 9308 ψηφοφόρους και ως εκ τούτου υπάρχει ένας υποψήφιος για κάθε 27 ψηφοφόρους. Ο δήμος έχει 15μελές συμβούλιο.

Τα πολιτικά κόμματα φαίνεται να έχουν την τάση να γεμίζουν τις λίστες υποψηφίων τους με ολόκληρες οικογένειες. Σε πολλές από τις λίστες υποψηφιοτήτων, αν αναγράφονται με αλφαβητική σειρά και όχι με τη σειρά που καθορίζουν τα κόμματα, διακρίνονται τέσσερις, πέντε ή έξι υποψήφιοι με το ίδιο επίθετο. Άτομα με το ίδιο επίθετο εμφανίζονται ως υποψήφιοι όχι μόνο ενός κόμματος, αλλά και διαφορετικών κομμάτων.

Για παράδειγμα, από τη λίστα των υποψηφίων για την Këlcyra, υπάρχουν εννέα υποψήφιοι με το επώνυμο Allamani, έξι από τους οποίους διαγωνίζονται στις λίστες της Συμμαχίας για τη Δημοκρατία και την Αλληλεγγύη, ενώ άλλοι τρεις διαγωνίζονται για άλλα κόμματα. Ενώ το Κόμμα για την Προστασία των Εργατικών Δικαιωμάτων της Αλβανίας έχει προτείνει έξι υποψηφίους με το επώνυμο Beqaraj.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου