Η Αλβανία με τους χαμηλότερους μισθούς και τις υψηλότερες τιμές στην περιοχή

Η Αλβανία με τους χαμηλότερους μισθούς και τις υψηλότερες τιμές στην περιοχή

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Eurostat, οι μέσες τιμές των τροφίμων και των αλκοολούχων ποτών στην Αλβανία είναι 83,3% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατατάσσοντάς τη δεύτερη πιο ακριβή στην περιοχή, μετά τη Σερβία (85,5%).

Αντίθετα, ο μέσος μισθός στην Αλβανία είναι ο χαμηλότερος στην περιοχή. Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο μέσος μηνιαίος ακαθάριστος μισθός στην Αλβανία ήταν περίπου 520 ευρώ, ή περίπου 40% χαμηλότερος από ό,τι στη Σερβία, όπου ο μέσος μισθός έφτασε τα 880 ευρώ/μήνα την ίδια περίοδο.

Στο Μαυροβούνιο, ο μέσος μισθός είναι 885 ευρώ, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη 896 ευρώ, στα Σκόπια 788 ευρώ. Στο Κοσσυφοπέδιο, στα τέλη του 2021, ο δείκτης αυτός ήταν 482 ευρώ.

Οι τιμές των τροφίμων στην Αλβανία αυξήθηκαν ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2016, οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών ήταν 71% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όντας σχετικά φθηνότερα από τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, αφήνοντας πίσω το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια.

Ακόμη και η μισθολογική διαφορά με την περιφέρεια ήταν χαμηλότερη (π.χ. το 2019 ο μέσος μισθός ήταν περίπου 30% χαμηλότερος από την περιφέρεια). Πέντε χρόνια αργότερα, η Αλβανία είναι η δεύτερη πιο ακριβή σε σχέση με την περιοχή για τις τιμές των τροφίμων, ενώ το μισθολογικό χάσμα έχει αυξηθεί στο 40%.

Αυγά, τυρί και γάλα, ακριβότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σύμφωνα με τους ομίλους, οι πιο ακριβές τιμές στη χώρα είναι για «γάλα, τυρί και αυγά», που όχι μόνο κοστίζουν περισσότερο στην περιοχή, αλλά και σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με 107,3% (δηλαδή 7,3% περισσότερο από την Ε.Ε. μέσος).

Το ψωμί είναι το πιο ακριβό, μαζί με τη Σερβία, με 77,2 και 77,9% αντίστοιχα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Για τα φρούτα και τα λαχανικά, ο δείκτης είναι 70,9%, τρίτος μετά τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Ακόμη και τα λάδια και τα λίπη είναι πιο ακριβά από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με 107,4 δεύτερη μετά τη Σερβία.

Αν και η Αλβανία είναι παράκτια χώρα, τα ψάρια είναι φθηνότερα στα Σκόπια, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου