Στα επόμενα δύο χρόνια εκτιμάται συμφωνία με τη Σερβία, δήλωσε ο Κούρτι

Στα επόμενα δύο χρόνια εκτιμάται συμφωνία με τη Σερβία, δήλωσε ο Κούρτι

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, δήλωσε ότι πιστεύει πως η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης, θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ η απόφαση για την απελευθέρωση της βίζας αντιμετωπίζει αντιδράσεις και αιτήματα για διευκρινίσεις.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων, ο Κούρτι δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία της Ένωσης Σερβικών Δήμων στη χώρα και ότι η συμφωνία που υπογράφηκε για τη δημιουργία της, υπογράφηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και όχι από τον ίδιο.

«Η αμοιβαία αναγνώριση θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της συμφωνίας. Ανέλαβα την εξουσία πέρυσι, οι προκάτοχοί μου ήταν αυτοί που υπέγραψαν αυτή τη συμφωνία με τους ίδιους ανθρώπους που εξακολουθούν να βρίσκονται στην εξουσία στη Σερβία σήμερα. Γιατί δεν την εφάρμοσαν τότε; Το σύνταγμά μας δεν αποδέχεται μια εθνοτική ένωση. Η ουσία του είναι η πολυεθνικότητα», είπε.

Όσον αφορά τους βουλευτές της Σερβικής Λίστας που παραιτήθηκαν από το κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εφαρμογή των αλλαγών στο καθεστώς των πινακίδων των αυτοκινήτων, είπε ότι θα αντικατασταθούν μέσω εκλογών. Επιπλέον, θα αντικατασταθούν και οι αστυνομικοί που παραιτήθηκαν, καθώς «πρέπει να διασφαλιστεί η τάξη και η ασφάλεια για όλους όσοι ζουν στους τέσσερις δήμους του βορρά».

Οι εντάσεις αυξήθηκαν πρόσφατα στο Κοσσυφοπέδιο καθώς η Πρίστινα προχώρησε σε σχέδια για να διασφαλίσει ότι όλοι οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου θα χρησιμοποιούν πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται από τα θεσμικά όργανα της χώρας. Η απόφαση θα επηρεάσει 10.000 Σέρβους στο βορρά, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν την κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν πινακίδες της γιουγκοσλαβικής εποχής. Ο Κούρτι ανέβαλε την εφαρμογή του πολλές φορές και τώρα τα μέτρα θα εισαχθούν σταδιακά, με τα πρόστιμα να ισχύουν από τις 21 Νοεμβρίου και την πλήρη απαγόρευση να τίθεται σε ισχύ από τα μέσα Απριλίου.

Την τελευταία εβδομάδα έχουν πραγματοποιηθεί συνομιλίες μεταξύ των βασικών ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης συνάντησης στις Βρυξέλλες. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπέσνικ Μπισλίμι δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί λύση για τις πινακίδες κυκλοφορίας.

«Υπάρχουν στοιχεία που έχουμε συζητήσει σχετικά με τη δυνατότητα εξόδου από την κρίση, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για το διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Εν τω μεταξύ, το Κοσσυφοπέδιο συνεχίζει να εναποθέτει τις ελπίδες του στην απελευθέρωση της βίζας, αλλά υπάρχουν τουλάχιστον δύο χώρες που έχουν αντιταχθεί σε μια έγκαιρη απόφαση. Μετά την πρόταση της τσεχικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την απελευθέρωση, η προθεσμία για «σιωπηρή» αντίθεση έληξε στις 16 Νοεμβρίου. Πηγές δήλωσαν στο Euronews Albania ότι δύο χώρες εξέφρασαν αντιρρήσεις, μία εκ των οποίων ήταν η Ισπανία, ενώ άλλες ζήτησαν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η πρόταση της Τσεχίας, της χώρας που ηγείται σήμερα της Προεδρίας της ΕΕ, ήταν ότι η έναρξη ισχύος της απελευθέρωσης της βίζας για το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να συνδεθεί με τη λειτουργία του ταξιδιωτικού συστήματος ETIAS, όπως ζήτησε η Γαλλία, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να οριστεί και η ημερομηνία εκτέλεσης της απόφασης: «όχι αργότερα από την 1η Δεκεμβρίου 2023».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου