Αλβανικό drone καταρρίφθηκε από το σερβικό στρατό στα σύνορα με το Κόσοβο

Αλβανικό drone καταρρίφθηκε από το σερβικό στρατό στα σύνορα με το Κόσοβο

Χθες το βράδυ το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας ανακοίνωσε στις 2 Νοεμβρίου ότι ο σερβικός στρατός κατέρριψε ένα πολιτικού τύπου drone στην ευρύτερη περιοχή του Κοπαονίκ.

Το χιονοδρομικό κέντρο του Kopaonik βρίσκεται δίπλα στα σύνορα με το Κόσοβο.

Ανακοίνωση σερβικού υπουργείου άμυνας για το περιστατικό

Το απόγευμα οι μονάδες του σερβικού στρατού, μετά από εντοπισμό και παρακολούθηση, εξουδετέρωσαν ένα πολιτικού τύπου drone που κινούνταν από το Καπαόνικ προς τη Rashka, αναφέρει η ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται από το σερβικό υπουργείο, το drone καταρρίφθηκε με χρήση ηλεκτρονικών μέτρων παρεμβολής στην περιοχή των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της φρουράς Rashka.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Σερβίας δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για το drone ή ποιας εθνικότητας ήταν, αλλά δεν χρειάζεται αφού το drone είναι αλβανικό είτε του ΝΑΤΟ.

«Ο στρατός ενήργησε σύμφωνα με την εντολή του προέδρου της Σερβίας, και ανώτατου διοικητή των σερβικών ενόπλων δυνάμεων, Aleksandar Vučić, και λαμβάνει μέτρα για τον εντοπισμό, και την εξουδετέρωση drones κοντά σε στρατιωτικές υποδομές", ανέφερε η ανακοίνωση.

Το σερβικό υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι ο στρατός θα συνεχίσει να ενεργεί σύμφωνα με την εντολή του Βούτσιτς και θα καταρρίπτει όλα τα drones που θα εντοπίζει στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και κοντά σε στρατιωτικές υποδομές.

Σε πολεμική ετοιμότητα ο σερβικός στρατός λόγω πιθανότητας εξέγερσης των Σέρβων στην Βόρεια Μιτρόβιτσα

Νωρίτερα, στις 2 Νοεμβρίου, ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Μίλος Βούτσεβιτς, δήλωσε ότι έδωσε εντολή να αυξηθεί η πολεμική ετοιμότητα, αφού ορισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «μπήκαν από το Κόσοβο στο έδαφος της κεντρικής Σερβίας».

Από την 1η Νοεμβρίου ο σερβικός στρατός τέθηκε σε επιφυλακή λόγω, της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο.

Τα δημοσιεύματα ορισμένων ΜΜΕ έλεγαν ότι «τα drones που έχουν παρατηρηθεί πάνω από τη Σερβία» έχουν εισέλθει από το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, κάτι που δεν αποδέχθηκε ο Κοσσοβάρος υπουργός Άμυνας, Armend Mehaj.

"Οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση είναι μόνο προσχηματική αφού έχουμε αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων του σερβικού στρατού γύρω από τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου, ως μέσο διάδοσης κατάστασης πανικού στους πολίτες και των δύο κρατών", έγραψε ο Mehaj στο Facebook.

Κάποια μέσα ενημέρωσης στη Σερβία ανέφεραν ανεπίσημα την 1η Νοεμβρίου ότι μη επανδρωμένα drones "μαγνητοσκόπησαν δραστηριότητες στη ζώνη ασφαλείας εδάφους και σε δύο στρατώνες", δηλαδή, σύμφωνα με πληροφορίες πέταξαν πάνω από το Merdare και τα περίχωρα της Rashka, στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο και στα νότια της Σερβίας.

Ο Σέβος υπουργός άμυνας Βούτσεβιτς έδωσε εντολή «κάθε τέτοιο αντικείμενο να εντοπίζεται και να εξουδετερώνεται άμεσα».

Πρόσθεσε δε ότι τα σερβικά μαχητικά αεροσκάφη MIG 29, που απογειώθηκαν από στρατιωτικά αεροδρόμια, δεν απογειώθηκαν λόγω των drones, αλλά έχουν αποστολή περιπολίας στην Νότια Σερβία.

Ο Σέρβος υπουργός, πέρα από τους ισχυρισμούς ότι τα drones έχουν εισέλθει από το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτά, ούτε για τους λόγους παρουσίας των σερβικών πολεμικών αεροσκαφών στην περιοχή.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται τη στιγμή που οι αρχές στο Κοσσυφοπέδιο έχουν ξεκινήσει την εφαρμογή του σχεδίου για την αλλαγή των πινακίδων των αυτοκινήτων των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.

Το σχέδιο τριών φάσεων της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου άρχισε να εφαρμόζεται την 1η Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 21 Απριλίου 2023, και πολλοί θεωρούν ότι μπορεί να αποτελέσει την σπίθα για ταραχές και χάος εντός Κοσσυφοπεδίου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου