ΣτΕ για Κόσοβο: Καθόλου πρόοδος στη δίωξη των εγκλημάτων πολέμου

ΣτΕ για Κόσοβο: Καθόλου πρόοδος στη δίωξη των εγκλημάτων πολέμου

Περισσότερα από 20 χρόνια μετά τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, η κοινωνική συνοχή εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από την ατιμωρησία για εγκλήματα που σχετίζονται με τον πόλεμο, τις ανεπίλυτες υποθέσεις αγνοουμένων και την έλλειψη πρόσβασης σε αποζημιώσεις για όλα τα θύματα του πολέμου, δήλωσε η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Dunja Mijatović, μετά από επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο από τις 30 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου.

Η έκθεσή της δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη και σημείωσε επίσης εμπόδια στη βιώσιμη επιστροφή των εκτοπισμένων και τον εθνοτικό διαχωρισμό στη χώρα, σύμφωνα με δελτίο τύπου του ΣτΕ.

«Όλα τα μη στρατιωτικά θύματα πολέμου, χωρίς εξαίρεση, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αποζημιώσεις και θα πρέπει να υπάρχουν ασφαλείς συνθήκες για τα θύματα των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας που σχετίζονται με τον πόλεμο, ώστε να μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους», ανέφερε.

Η Επίτροπος υπογράμμισε τις ελλείψεις στη διερεύνηση, και τη δίωξη των εγκλημάτων πολέμου και δήλωσε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Όσον αφορά τους αγνοούμενους, η Επίτροπος ενθάρρυνε το Βελιγράδι και την Πρίστινα να επιλύσουν τις διαφορές τους και να συνεργαστούν για την επίλυση των υπολοίπων υποθέσεων, θέτοντας τις οικογένειες των αγνοουμένων στο επίκεντρο όλων των σκέψεών τους. Περισσότεροι από 1.600 Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου εξακολουθούν να αγνοούνται.

Όσον αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, η Επίτροπος ζήτησε την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας, ιδίως όσον αφορά την πρόσβαση στην πληροφόρηση.

«Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να μπορούν να διεξάγουν το ζωτικής σημασίας έργο τους χωρίς στρατηγικές αγωγές κατά της δημόσιας συμμετοχής (SLAPPs) και χωρίς βία. Η παρενόχληση και η ατιμωρησία για τα εγκλήματα κατά των δημοσιογράφων πρέπει να τερματιστεί, συμπεριλαμβανομένων των 13 περιπτώσεων δολοφονιών και εξαφανίσεων Αλβανών και Σέρβων δημοσιογράφων του Κοσσυφοπεδίου, που συνέβησαν μεταξύ 1998 και 2005», δήλωσε η ίδια.

Όσον αφορά τα θέματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων, η Επίτροπος σημείωσε ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ της εθνικής νομοθεσίας και της κατάστασης επί τόπου, που οφείλεται ιδίως στην επιμονή των βαθιά ριζωμένων πατριαρχικών προτύπων στην κοινωνία.

Τέλος, η Επίτροπος υπογραμμίζει την ανάγκη εναρμόνισης της εθνικής νομοθεσίας με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και την αποτελεσματική εφαρμογή της, καθώς και τη συνεχή κατάρτιση των μελών του δικαστικού σώματος και των αστυνομικών στον τομέα αυτό.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου