Θυρανοίξια ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Λιβόρνο της Ιταλίας

Θυρανοίξια ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Λιβόρνο της Ιταλίας

Πραγματοποιήθηκαν χθες στο Λιβόρνο της Ιταλίας τα θυρανοίξια του κοιμητηριακού ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου, στον ιστορικό ναό του ελληνικού κοιμητηρίου του Λιβόρνο, ο οποίος λειτουργεί και πάλι, μετά από έργα αποκατάστασης.

Στη λειτουργία παρέστησαν ο γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης, η πρέσβης της Ελλάδος Ελένη Σουρανή, ο δήμαρχος Λιβόρνο Λούκα Σαλβέτι, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας Βασίλειος Κουκουσάς, η επίτιμη πρόξενος της Ελλάδος στο Λιβόρνο Έλενα Κωνστάντος και Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής του Λιβόρνο και της Πίζας.

Ο ιστορικός χώρος είναι ένα από τα κύρια μνημεία της πόλης, στην οποία, κατά τον δέκατο ένατο αιώνα, άνθισε μια ισχυρή ελληνική κοινότητα. Οι τάφοι των οικογενειών Τοσίτσα, Μαυροκορδάτου, Ροδοκανάκη και άλλων -που βρίσκονται στο κοιμητήρι- αποδεικνύουν τις ισχυρές, ιδιαίτερα σημαντικές σχέσεις των συμπατριωτών μας με το Λιβόρνο.

Η ελληνική κοινότητα του Λιβόρνο ανθούσε πριν από το 1821, με τεράστια συμβολή στον απελευθερωτικό αγώνα, στον οποίον συνεισέφεραν με έμψυχο υλικό, χρήματα και εφόδια, ενώ τα πλοία τους μετέφεραν εθελοντές και φιλέλληνες για να πολεμήσουν στο πλευρό των επαναστατών. Ακόμη, από τη συγκεκριμένη πόλη ξεκίνησαν ο Τοσίτσας και ο Μαυροκορδάτος, ενώ υπήρξε και η δεύτερη πατρίδα του Ελληνοϊταλού ποιητή Ανδρέα Κάλβου.

Εξάλλου, στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης, συναντήθηκε στη Ρώμη με παράγοντες της ιταλικής ομογένειας. Συγκεκριμένα, στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν ο καθηγητής Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας και μελετητής της ελληνικής διασποράς Γιάννης Κορίνθιος, οι κ. Δέσποινα Κουκουλοπούλου και Αγγελική Κολοκυθά της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη, καθώς και ο ομογενής από το Johannesburg Μανώλης Ροδοκανάκης.

(Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή HellasJournal)

×
Subscribe

14 άτομα συνέλαβε η ΕΛ.ΑΣ. για διακίνηση παράτυπων...
UNICEF: 35 χιλιάδες Αλβανοί έχουν βυθιστεί στη φτώ...

Σχετικά άρθρα