Να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο ζήτησε ο Μακρόν από τον Ερντογάν

Να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο ζήτησε ο Μακρόν από τον Ερντογάν

Σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας πήρε ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς κατά τη συνομιλία του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου της Πράγας, ζήτησε να γίνει σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στο Αιγαίο και «κάλεσε για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των πλευρών ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση και να διαφυλαχθεί ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο».

Καθώς η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο Γάλλος πρόεδρος, ζήτησε από τον Ερντογάν «να αγωνιστούν εναντίον κάθε στρατηγικής παράκαμψης τους».

Μήνυμα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου στην Τουρκία, έστειλε νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι όλες οι χώρες που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής «μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη».

Ο κ. Μητσοτάκης, εξέφρασε επίσης την οδύνη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο με τα δύο ναυάγια σε Μυτιλήνη και Κύθηρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «πάγος» μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν δεν έσπασε στη σύνοδο, με τους δύο ηγέτες να μην ανταλλάζουν ούτε βλέμμα στην Πράγα.

Σκληρή γλώσσα για τον Ερντογάν χρησιμοποίησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ. Εξέφρασε στη γερμανική Bild τη δυσαρέσκειά του για τη συμμετοχή του Τούρκου προέδρου στη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας.

«Ο Ερντογάν θέλει να αυξήσει τη στρατιωτική του παρουσία στα κατεχόμενα της Κύπρου και απειλεί συνεχώς την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Αυτή δεν είναι μόνο απαράδεκτη συμπεριφορά μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ, αλλά και η πραγματικότητα για τις υποτιθέμενες φιλοδοξίες του Ερντογάν για ένταξη της χώρας του στην ΕΕ», τόνισε μεταξύ άλλων.

cnn.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου