Ο Μέτα δεν εγκρίνει την προτεινόμενη διάταξη για το Βουθρωτό

Ο Μέτα δεν εγκρίνει την προτεινόμενη διάταξη για το Βουθρωτό

Ο Πρόεδρος Μέτα επέστρεψε σήμερα (20 Ιουνίου) για επανεξέταση στη Συνέλευση, τη Συμφωνία για τη Διοίκηση του Πάρκου Βουθρωτού.

«Παραβιάζει συγκεκριμένες διατάξεις του Συντάγματος και τις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου. Παραβιάζει τις οικουμενικές αρχές και αξίες που προστατεύονται από το προοίμιο του Συντάγματος, παραβιάζοντας έτσι άμεσα το αλβανικό δημόσιο συμφέρον. Παραβιάζει τη Σύμβαση των Παρισίων και δεν συνάδει με τις αρχές που προστατεύει η UNESCO· έρχεται σε αντίθεση με τη νομολογία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, υποστηρίζει ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα.

Η πρακτική που ακολουθείται από την εκτελεστική εξουσία και τη Συνέλευση του κράτους, αποδεικνύει ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει και δεν έχει παράσχει τη γνώμη ανεξάρτητης τοπικής εμπειρογνωμοσύνης που έχει σε βάθος γνώση του Εθνικού Πάρκου Βουθρωτού, των υποζωνών και των αρχαιολογικών χώρων του, συνεχίζει ο πρόεδρος τα επιχειρήματά του.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν εγγυήθηκε μια ευρεία και εις βάθος διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, φέρνοντας έτσι ένα προϊόν χαμηλής ποιότητας και μια δημόσια συζήτηση για το θέμα αυτό. Αποφεύγει τον έλεγχο μέσω ανεξάρτητων συνταγματικών οργάνων της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής δραστηριότητας που σχετίζεται με έλλειψη συνολικής διαβούλευσης. Αυτός ο νόμος είναι προϊόν μιας διαδικασίας που παραβίασε το ψήφισμα της 19ης Μαΐου 2022, που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.»

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου