Συνάντηση του ΠτΔ Αλβανίας με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν στα πλαίσια του «Global Baku Forum»

Συνάντηση του ΠτΔ Αλβανίας με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν στα πλαίσια του «Global Baku Forum»

Επίσκεψη εργασίας στο Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Bajram Begaj. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο Πρόεδρος Begaj συμμετείχε στο «Global Baku Forum», μια ετήσια συνάντηση που συγκεντρώνει ηγέτες και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο: Προέδρους, Πρωθυπουργούς, ειδικούς σε διάφορους τομείς και επικεφαλής διεθνών οργανισμών.

«Fixing the Fractured World» ήταν το θέμα του «Global Baku Forum XI» για φέτος, στο οποίο ο Πρόεδρος Begaj εκφώνησε ειδική ομιλία, όπου τόνισε την ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ κρατών και κυβερνήσεων για την επιτυχή αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων.

«Σε έναν κόσμο όπου οι διχασμοί φαίνεται να αυξάνονται και να βαθαίνουν μέρα με τη μέρα, το θέμα του φόρουμ μας δεν θα μπορούσε να είναι πιο επείγον». - τόνισε ο Begaj.

Όσον αφορά τον ρόλο της Αλβανίας στην περιοχή, ο αρχηγός του κράτους επιβεβαίωσε τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό και τη θέση της Αλβανίας και των Αλβανών ως βασικό παράγοντα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Η Αλβανία, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεγάλων γεωπολιτικών συμφερόντων, έχει μεγαλύτερη επίγνωση της σημασίας της σταθερότητας και της συνεργασίας. Η πορεία μας προς την ένταξη στην ΕΕ δεν είναι μόνο απόδειξη της δέσμευσής μας στις δημοκρατικές αξίες, τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και το κράτος δικαίου, αλλά και σαφή ένδειξη της δέσμευσής μας να συμβάλουμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά στην ασφάλεια και την ευημερία της ευρωπαϊκής ηπείρου».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Μπακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Bajram Begaj, είχε διμερείς συναντήσεις, όπου ξεχωρίζουμε αυτές με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev και με τον πρωθυπουργό Ali Asadov.

Ο Πρόεδρος Begaj είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του Ilham Aliyev, με τον οποίο συζήτησαν τις πολύ καλές πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τις προοπτικές, καθώς και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με επίκεντρο την ενέργεια και τον τουρισμό. Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Αλίεφ, αξιολογήθηκαν οι θετικές εξελίξεις μεταξύ των δύο χωρών (κατάργηση βίζας για τους πολίτες των δύο χωρών και δημιουργία Μικτής Επιτροπής Αλβανίας-Αζερμπαϊτζάν σε οικονομία, τεχνολογία και βιομηχανία).

Στη συνάντηση επισημάνθηκαν επίσης οι δυνατότητες της Αλβανίας ως περιφερειακού κόμβου διανομής φυσικού αερίου. Ο Πρόεδρος Begaj κάλεσε τις κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Αλβανία.

...

Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν: Σχεδιάζουμε να επενδύσουμε σημαντικό χρηματικό ποσό για τη διανομή φυσικού αερίου στην Αλβανία

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σε διεθνές συνέδριο ότι διαπραγματεύεται την έναρξη επενδύσεων για δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Αλβανία. «Ρουμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία έχουν ήδη ξε...

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου