Συμφωνία Ελλάδας - Βουλγαρίας για κοινές παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ν/Α Ευρώπη

Συμφωνία Ελλάδας - Βουλγαρίας για κοινές παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ν/Α Ευρώπη

Η Βουλγαρία και η Ελλάδα συμφώνησαν την Πέμπτη να επιδιώξουν κοινές παραδόσεις φυσικού αερίου για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Αλεξάντερ Νικόλοφ σύμφωνα με το Reuters.

Η Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της σε φυσικό αέριο με ρωσικές εισαγωγές, είδε τις παραδόσεις να μειώνονται στις 27 Απριλίου μαζί με την Πολωνία αφού αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Η βαλκανική χώρα, υποστηριζόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιέζει τώρα για περιφερειακή συνεργασία που θα περιλαμβάνει καλύτερη χρήση των υποδομών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και κοινές αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ για τη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία.

Η Σόφια φιλοξενεί μια ειδική ομάδα της ΕΕ για την παρακολούθηση της παροχής φυσικού αερίου στην περιοχή, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη της συνάντηση την Πέμπτη. Φιλοξενεί επίσης ένα φόρουμ ενεργειακών αξιωματούχων από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Τουρκία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν.

Η Βουλγαρία, η οποία αυτή τη στιγμή μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Σερβία και την Ουγγαρία, μπορεί επίσης να μεταφέρει πάνω από 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως μέσω του δικτύου φυσικού αερίου της βόρεια προς την υπόλοιπη Ευρώπη, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Assen Vassilev.

"Πιστεύω ότι με τις κοινές μας προσπάθειες, με τις υπάρχουσες υποδομές και με μικρές αναβαθμίσεις, μπορούμε να διαφοροποιήσουμε την περιοχή και να κόψουμε την εξάρτηση από τη Ρωσία μια για πάντα", είπε ο Vassilev στο φόρουμ.

Η εταιρεία παροχής φυσικού αερίου της Βουλγαρίας Bulgargaz και η ελληνική εταιρεία κοινής ωφελείας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ θα αναζητήσουν ευκαιρίες παράδοσης φυσικού αερίου για την περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ.

Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να ξεκινήσουν κοινές αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που αναμένεται να βελτιώσουν τη διαπραγματευτική τους ισχύ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σημειώνει το Reuters. Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στη σύσταση μιας task force Ελλάδας – Βουλγαρίας για την παρακολούθηση και τον συντονισμό των δράσεων στον τομέα της ενέργειας.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να διπλασιάσει τη χωρητικότητα αποθήκευσης του μοναδικού της τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα στα ανοιχτά της Αθήνας σύντομα και να κατασκευάσει έναν νέο τερματικό σταθμό LNG έξω από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το τέλος του 2023, είπε ο Κώστας Σκρέκας.

Επίσης, ανακοίνωσε την επιτάχυνση της κατασκευής της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία.

Πηγή: Reuters

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου