Νέος γύρος διαλόγου Σερβίας - Κοσόβου για τις πινακίδες κυκλοφορίας

Νέος γύρος διαλόγου Σερβίας - Κοσόβου για τις πινακίδες κυκλοφορίας

Οι κύριοι διαπραγματευτές για το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 13 Μαΐου για να καταλήξουν σε μόνιμη συμφωνία για τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Ο διευκολυντής του διαλόγου, ο απεσταλμένος της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ έκανε την ανακοίνωση την Παρασκευή μέσω Twitter.

Οι δύο πλευρές απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 και διήρκεσε έως τις 21 Απριλίου. Τα αυτοκίνητα που ταξιδεύουν μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να τοποθετούν αυτοκόλλητα στις πινακίδες κυκλοφορίας τους για να κρύβουν σημαίες και άλλες σημάνσεις εθνικότητας.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, Σέρβοι πολιτικοί του Κοσσυφοπεδίου που υποστηρίζονται από το Βελιγράδι συγκέντρωσαν ορισμένους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου για να κλείσουν δρόμους στο βορρά, μετά τη λήξη μιας διμερούς συμφωνίας, και το Κοσσυφοπέδιο απαιτούσε από τα σερβικά αυτοκίνητα που εισέρχονταν στη χώρα να χρησιμοποιούν προσωρινές πινακίδες που αγόρασαν στα σύνορα.

Η Σερβία είχε εφαρμόσει την ίδια απαίτηση για αυτοκίνητα επιμεταλλωμένα στο Κοσσυφοπέδιο από το 2011, κατά παράβαση συμφωνίας που έληγε τον Σεπτέμβριο του 2021. Επιπλέον, η Σερβία έστειλε στρατεύματα καιπέταξε στρατιωτικά αεροσκάφη κατευθείαν στα σύνορα, ενώ ταυτόχρονα απαιτούσε από το Κοσσυφοπέδιο να αποσυρθεί η αστυνομία της από τους δρόμους που έχουν αποκλειστεί από τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου και από τα συνοριακά σημεία ελέγχου.

Καθ' όλη τη διάρκεια των διαδηλώσεων και των οδοφραγμάτων που προέτρεψε το Βελιγράδι, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίουεπανέλαβετην προθυμία της να άρει τις απαιτήσεις εάν η Σερβία έκανε το ίδιο, αλλά αρνήθηκε επανειλημμένα και ζητήθηκε από τη Σερβία να αποδεχθεί το καθεστώς του τελευταίου: μόνο τα αυτοκίνητα του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να αντικαθιστούν τις πινακίδες τους κατά την είσοδό τους στη Σερβία , ενώ τα επιμεταλλωμένα αυτοκίνητα θα πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα στο Κοσσυφοπέδιο. Ο λόγος είναι γιατί η Σερβία δεν θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο ανεξάρτητη χώρα και μέρος της επικράτειάς της.

Τελικά, τα δύο μέρηυπέγραψανμια προσωρινή συμφωνία στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την οποία τα αυτοκίνητα που ταξιδεύουν μεταξύ των χωρών θα πρέπει να φέρουν αυτοκόλλητα στα σύνορα για να καλύπτουν σημαίες και ονόματα χωρών – ένα μέτρο που αντιμετωπίζει ισότιμα και τις δύο χώρες. Εν τω μεταξύ, εκπρόσωποι από το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία θα συναντώνται σε περιοδική βάση για να παραδώσουν μια μόνιμη λύση έως τις 21 Απριλίου 2022.

Το τελευταίο εξάμηνο έφερε μηδενικές λύσεις. Την Πέμπτη, μετά από συναντήσεις στις Βρυξέλλες, ο κορυφαίος διαπραγματευτής του Κοσσυφοπεδίου Μπέσνικ Μπισλίμι και ο Σέρβος Πέταρ Πέτκοβιτς αντάλλαξαν κατηγορίες για το αδιέξοδο. Ο Πέτκοβιτς πρόσθεσε ότι το καθεστώς των αυτοκόλλητων θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να βρεθεί λύση από τους ηγέτες των δύο χωρών – τον Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Πρωθυπουργό Αλμπίν Κούρτι.

Ο Μπισλίμι είπε ότι η Σερβία είχε αρνηθεί όλες τις επιλογές μόνιμης λύσης που παρουσιάστηκαν, καθώς και πρόταση για παράταση των συνομιλιών για 30 ημέρες ακόμη. Τόνισε ότι το Κοσσυφοπέδιο θα εφαρμόσει τα ίδια μέτρα με τη Σερβία στα αυτοκίνητα που περνούν τα σύνορα, σύμφωνα με το Radio Free Europe.

Ο απεσταλμένος της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ αναμένεται να συνεργαστεί και με τις δύο πλευρές σε μια συνάντηση μεταξύ Βούτσιτς και Κούρτι στο εγγύς μέλλον, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει ευρύτερα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου των πινακίδων κυκλοφορίας.

Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία συμμετέχουν σε διάλογο που διευκολύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2011 με στόχο την «ομαλοποίηση των σχέσεων» μεταξύ τους. Ο διάλογος σημείωσε πολύ μικρή επιτυχία, με τα μέρη να ανταλλάσσουν ευθύνες για τη μη εφαρμογή των περισσότερων από 30 συμφωνιών που υπογράφηκαν.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου