Δένδιας: Καταδίκη του ρεβιζιονισμού όπου κι αν εμφανίζεται

Δένδιας: Καταδίκη του ρεβιζιονισμού όπου κι αν εμφανίζεται

Ο πυλώνας πάνω στον οποίο εδράζονται οι δεσμοί Ελλάδας και Ιαπωνίας είναι οι κοινές αρχές και αξίες, ξεκινώντας από τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Χαγιάσι Γιοσιμάσα (Hayasi Yoshimasa), που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο.

Αφού σημείωσε πως η UNCLOS για την Ελλάδα είναι βασική αρχή της εξωτερικής πολιτικής της, ο κ. Δένδιας τόνισε πως προσβλέπει στη συνέχιση του διαλόγου εμπειρογνωμόνων (νομικών υπηρεσιών) μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών για θέματα Δικαίου της Θάλασσας. Ο σεβασμός για το Δίκαιο της Θάλασσας αντικατοπτρίζεται, επίσης, στις αποφάσεις της τετραμερούς συμμαχίας QUAD, στις οποίες η Ιαπωνία, μαζί με την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ, είναι μέλος, όπως παρατήρησε επιπροσθέτως.

Μάλιστα, υπενθύμισε πως η Ιαπωνία έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, τη Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ των Δυνάμεων της Αντάντ και της Τουρκίας, που καθόρισε τα σύνορα μεταξύ των χωρών της περιοχής. «Και είναι ακριβώς αυτά τα όρια που φιλοδοξούν να χαράξουν εκ νέου οι ρεβιζιονιστικές δυνάμεις», επεσήμανε και επανέλαβε το μήνυμα ότι ο ρεβιζιονισμός, όπου κι αν εμφανίζεται, ανήκει στο παρελθόν και πρέπει να καταδικάζεται.

Περαιτέρω, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή, με τον κ. Δένδια να εκφράζει τις ευχαριστίες του στον Ιάπωνα ομόλογό του για τη σαφή στάση αρχών της Ιαπωνίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, υπογράμμισε πως η Ελλάδα, από την αρχή, καταδίκασε τη χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, ενημέρωσε τον Ιάπωνα ομόλογό του για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε πως η Ελλάδα και η Ιαπωνία επιδιώκουν να προωθήσουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στις αντίστοιχες περιοχές τους, χτίζοντας σχέσεις με την προώθηση της ειρηνικής επίλυσης διαφορών, καθώς και απορρίπτοντας την απειλή ή τη χρήση βίας. Επίσης, σημείωσε πως οι δύο χώρες υποστηρίζουν από κοινού την αρχή της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην ανοιχτή θάλασσα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τη συνεργασία των δύο χωρών σε διεθνή φόρα, κυρίως στον ΟΗΕ, με τον κ. Δένδια να επαναλαμβάνει την υποστήριξη της Ελλάδας στην υποψηφιότητα της Ιαπωνίας ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2023-24 και να εκφράζει την ευγνωμοσύνη στον Ιάπωνα ομόλογό του για την αντίστοιχη υποστήριξη της Ιαπωνίας στην υποψηφιότητά της Ελλάδας για την επόμενη περίοδο, 2025-26. Επιπλέον, ο κ. Δένδιας και ο κ. Γιοσιμάσα συζήτησαν για τη στενή συνεργασία των δύο χωρών στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ).

Εστιάζοντας στην επίσκεψή του στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως σηματοδοτεί τις νέες προσπάθειες της Ελλάδας για περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών της με την Ιαπωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, γνωστοποίησε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απηύθυνε πρόσκληση στον Ιάπωνα ομόλογό του, Φούμιο Κισίντα, να επισκεφθεί την Αθήνα.

Ξεδιπλώνοντας το νήμα των διμερών σχέσεων, τόνισε πως οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών χρονολογούνται περισσότερα από 120 χρόνια, ενώ φέτος γιορτάζουν τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ιαπωνικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Με αφορμή τη φετινή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ιαπωνία για τη διάσωση, από τον καπετάνιο και το πλήρωμα του ιαπωνικού πλοίου «Tokei Maru» τον Σεπτέμβριο του 1922, περισσότερων από 800 Ελλήνων και Αρμενίων, την ώρα που η Σμύρνη καιγόταν. «Είμαστε ευγνώμονες στην Ιαπωνία για αυτήν την ανθρωπιστική αξιέπαινη πράξη, την οποία δεν θα ξεχάσουμε ποτέ», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Ιαπωνίας, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την κοινή πεποίθηση για πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης.

Εν συνεχεία, επανέλαβε εκ νέου τη σθεναρή καταδίκη του στην εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα, όπως επεσήμανε.

Τέλος, δεν παρέλειψε να συγχαρεί την Ιαπωνία για τη φιλοξενία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο του 2020 υπό πολύ δύσκολες συνθήκες και υπογράμμισε πως η Ελλάδα προσβλέπει να συμμετάσχει στην παγκόσμια έκθεση Osaka 2025 EXPO.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε ο κ. Γιοσιμάσα στον κ. Δένδια μετά τη συνάντησή τους, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ειδικά σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και το εμπόριο, αλλά και για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και τον Ινδο-Ειρηνικό.

Ν. Δένδιας: Κοινός τόπος Ελλάδας και Ιαπωνίας η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και η καταπολέμηση του αναθεωρητισμού

Εξαιρετικά επιτυχημένη χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Ιαπωνία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Σε δήλωσή του μετά το πέρας των επαφών του στο Τόκιο, ο κ. Δένδιας διεμήνυσε πως κοινός τόπος των δύο χωρών είναι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και η καταπολέμηση του αναθεωρητισμού.

«Η Ιαπωνία είναι μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση. Είναι μία νησιωτική χώρα, μία χώρα η οποία έχει υπογράψει την UNCLOS, μία χώρα η οποία ανήκει στην Ομάδα Χωρών Φίλων της UNCLOS, και κάτι που, ίσως, θα διαφεύγει της προσοχής της ελληνικής κοινωνίας: Ότι η Ιαπωνία είναι μία χώρα, η οποία επίσης υπέγραψε το 1923 τη Συνθήκη της Λωζάννης. Yπ' αυτήν την έννοια, λοιπόν, είναι μία χώρα που, αν λάβει κανείς υπόψη το πολύ μεγάλο μέγεθός της, είναι απαραίτητος συνομιλητής στα θέματα του Δικαίου της Θάλασσας, στα θέματα της σταθερότητας και στην καταπολέμηση του αναθεωρητισμού, δηλαδή στην προσήλωση στις Συνθήκες και τα σύνορα που οι Συνθήκες αυτές καθορίζουν. Αυτός είναι ο κοινός μας τόπος, όταν και οι δύο καταδικάζουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά, αυτός είναι ο κοινός μας τόπος και όταν συζητάμε για την παγκόσμια σταθερότητα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ειδική αναφορά έκανε και στη συνεργασία των δύο υπουργείων Εξωτερικών σχετικά με την ανάλυση θεμάτων για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS.

Για τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Χαγιάσι Γιοσιμάσα (Hayasi Yoshimasa), ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως είχε την ευκαιρία μακράς ανταλλαγής απόψεων, μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες εδώ και λίγες μέρες, στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, οι δύο υπουργό Εξωτερικών συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και τη δυνατότητα ανάπτυξής τους στο προσεχές μέλλον.

Επίσης, συζήτησαν για την Ουκρανία και τις ευρύτερες συνέπειες της ρωσικής εισβολής, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας να επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική ομογένεια στη Μαριούπολη και την Οδησσό, όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας.

Τέλος, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διαβίβασε στον Ιάπωνα ομόλογό του πρόσκληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τον Ιάπωνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Αθήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου