Η ΕΕ αυξάνει τις δυνάμεις της στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Η ΕΕ αυξάνει τις δυνάμεις της στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Για προληπτικούς λόγους, η ΕΕ στέλνει περίπου 500 μέλη της εφεδρικής δύναμης EUFOR να αναπτυχθούν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τις επόμενες δύο εβδομάδες ως ενίσχυση για τις υπάρχουσες δυνάμεις, ανέφερε η EUFOR σε ανακοίνωσή της.

Η επιδείνωση της κατάστασης της διεθνούς ασφάλειας θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η ανάπτυξη αυτών των δυνάμεων είναι ένα προληπτικό μέτρο, που λαμβάνεται για την ενίσχυση της σταθερότητας στη Β-Ε, με την τοποθέτηση επαρκούς αριθμού ικανών δυνάμεων στη χώρα, διατηρώντας παράλληλα ένα ασφαλές και βιώσιμο περιβάλλον - δήλωσε η EUFOR.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι πραγματοποίησε μια διαδικτυακή σύνοδο κορυφής με 30 μέλη της συμμαχίας, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία την Πέμπτη, επιβεβαιώνοντας τον μεγαλύτερο φόβο της Δύσης με τη μεγαλύτερη επίθεση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η ειρήνη στην ήπειρό μας έχει κλονιστεί. Η Ρωσία χρησιμοποιεί βία για να ξαναγράψει την ιστορία αρνούμενη ότι η Ουκρανία είναι ελεύθερη και ανεξάρτητη. Η απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες αθώες ζωές», είπε.

Το καθήκον των στρατευμάτων θα είναι να επιδείξουν την αποφασιστικότητα της ΕΕ να διατηρήσει τη σταθερότητα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Πρόκειται για ένα συνετό και κατάλληλο μέτρο που αντανακλά τη σαφή δέσμευση της ΕΕ και της EUFOR για τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης», ανέφερε η EUFOR.

Η συγκεκριμένη δύναμη έχει αναπτυχθεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από το 2004 και αποτελείται από περίπου 3.500 μέλη, από τα οποία περίπου 600 βρίσκονται επί του παρόντος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Με τα στρατεύματα να αναπτυχθούν σύντομα, ο αριθμός των μελών της EUFOR που σταθμεύουν στη Β-Ε θα είναι περίπου 1.100.

Οι εφεδρικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν, σύμφωνα με την EUFOR, λόγω της αποτελεσματικότερης υποστήριξης της Β-Ε για τη διατήρηση ενός ασφαλούς και βιώσιμου περιβάλλοντος. Οι στρατιώτες προέρχονται από την Αυστρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία.

Τέλος η EUFOR θεωρεί ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει απειλή για ένα ασφαλές και βιώσιμο περιβάλλον που θα απαιτούσε την υποστήριξη της EUFOR.

«Η κατάσταση παρακολουθείται συνεχώς και, εάν χρειαστεί, μπορούν να εισαχθούν πρόσθετες ενισχύσεις», δήλωσε η EUFOR.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου