Η Αλβανία στρέφεται στην αναβίωση της στρατιωτικής βιομηχανίας για την ενίσχυση της άμυνας

Η Αλβανία στρέφεται στην αναβίωση της στρατιωτικής βιομηχανίας για την ενίσχυση της άμυνας

Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της αμυντικής της ικανότητας, η Αλβανία λαμβάνει μέτρα για την αναζωογόνηση της εγχώριας στρατιωτικής βιομηχανίας. Ο Υπουργός Άμυνας, Νίκο Πελέσι, σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας Nasip Naço, παρουσίασε λεπτομερώς το σχέδιο, τονίζοντας την ανάγκη ταχείας υλοποίησης σε μια εποχή όπου η ειρήνη απειλείται όλο και περισσότερο.

Η ερώτηση του Naço σχετικά με τις πολιτικές του Υπουργείου Άμυνας στο πλαίσιο των γεγονότων στην Ουκρανία έδωσε στον Πελέσι την ευκαιρία να θέσει το ζήτημα της αναβίωσης της στρατιωτικής βιομηχανίας. Ενώ οι γειτονικές χώρες έχουν αναπτύξει και επενδύσει σημαντικά σ' αυτόν τον τομέα, η Αλβανία υστερεί, κυρίως λόγω μίας περιόδου αποστρατιωτικοποίησης.

Ωστόσο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει φέρει δραματικές αλλαγές στο γεωπολιτικό τοπίο και στην αρχιτεκτονική ασφαλείας. Η αύξηση των εστιών συγκρούσεων και η απειλή για την ειρήνη καθιστούν απαραίτητη την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Αλβανίας.

Σύμφωνα με τον Πελέσι, η αναβίωση της στρατιωτικής βιομηχανίας αποτελεί στρατηγικό στόχο, με στόχο την προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης. Η υλοποίηση θα γίνει μέσω συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς, ιδιώτες φορείς και συμμαχικά κράτη.

Πρόσφατα, το Υπουργείο Άμυνας έθεσε προς διαβούλευση τη νέα Στρατιωτική Στρατηγική, η οποία θέτει ως στόχο την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ, τον εκσυγχρονισμό του στρατού και την αύξηση του προσωπικού.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου