Δημοψήφισμα στη νότια Σερβία για τους Σέρβους του Κοσόβου - Αντιδρά το Βελιγράδι

Δημοψήφισμα στη νότια Σερβία για τους Σέρβους του Κοσόβου - Αντιδρά το Βελιγράδι

Η Εκλογική Επιτροπή στη Σερβία αποφάσισε το Σάββατο ότι οι Σέρβοι από το Κοσσυφοπέδιο θα μπορούν να ψηφίσουν στο σερβικό δημοψήφισμα για το δικαστικό σώμα, σε πολλές πόλεις του νότου. Ο πρόεδρος αυτής της επιτροπής, Βλαντιμίρ Ντιμιτρίγεβιτς, είπε ότι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούν να ψηφίσουν στο Κουρσούμλι, στο Νόβι Παζάρ, στη Ράσκα και στο Βράνιε, τέσσερις δήμους στη νότια Σερβία που βρίσκονται όχι μακριά από τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Όπως μεταδίδει το VOA, η απόφαση αυτή δημοσιεύτηκε λίγες ώρες αφότου το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου υποστήριξε την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει το άνοιγμα εκλογικών τμημάτων στο Κοσσυφοπέδιο, για το δημοψήφισμα της Σερβίας για τις συνταγματικές αλλαγές, που διεξάγεται την Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti συγκάλεσε έκτακτες κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις, μια ημέρα αφότου, μαζί με την Πρόεδρο Vjosa Osmani και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Glauk Konjufca, απέρριψαν τις εκκλήσεις δυτικών διπλωματών να επιτραπεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε περιοχές με σερβική πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο.

Με 76 ψήφους υπέρ, το κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο, «παραβιάζει την κυριαρχία και τη συνταγματική τάξη της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, αντίκειται στο Σύνταγμα, τους νόμους της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και στους διεθνείς κανόνες και πρακτικές».

Οι αρχές ανέφεραν ότι οι Σέρβοι πολίτες με διπλή υπηκοότητα μπορούσαν να ψηφίσουν ταχυδρομικά ή από το γραφείο συνδέσμου της Σερβίας στην Πρίστινα.

Την Κυριακή (16 Ιανουαρίου), η Σερβία διεξήγαγε δημοψήφισμα για συνταγματικές αλλαγές που σχετίζονται με το δικαστικό σώμα και το Βελιγράδι προειδοποίησε για «μακροπρόθεσμες συνέπειες» εάν η Πρίστινα δεν επιτρέψει τη διεξαγωγή του σε σερβικές περιοχές στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Σερβικής Λίστας, Ιγκόρ Σίμιτς, δήλωσε ότι η απαγόρευση του δημοψηφίσματος ήταν «το αποκορύφωμα των αντισερβικών ενεργειών της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Kurti».

Διπλωμάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός από την έκκληση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, προέτρεψαν τις κυβερνήσεις του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας «να αποφεύγουν ενέργειες και ρητορική που αυξάνουν τις εντάσεις και να διεξάγουν εποικοδομητικό διάλογο που διευκολύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης επεσήμαναν πως είναι σημαντικό και οι δύο κυβερνήσεις να σημειώσουν πρόοδο προς μια συνολική συμφωνία που ανοίγει μια ευρωπαϊκή προοπτική και ενισχύει την περιφερειακή σταθερότητα.

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε το Σάββατο ότι σταμάτησε δύο φορτηγά με ψηφοδέλτια για το σερβικό δημοψήφισμα στο συνοριακό πέρασμα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Από πλευράς του το Γραφείο για το Κοσσυφοπέδιο στην κυβέρνηση της Σερβίας δήλωσε ότι έχει ενημερώσει τις διεθνείς αρχές για αυτό το θέμα, ενώ επέκρινε την Αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ότι «δεν ανέλαβε το υλικό του δημοψηφίσματος, αλλά δεν εμφανίστηκε στο Merdare, όπου θα έπρεπε να πάρει το υλικό, όπως έχει γίνει κάθε φορά μέχρι τώρα σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες».

Η αποστολή αυτής της οργάνωσης στο Κοσσυφοπέδιο δήλωσε το Σάββατο ότι είναι έτοιμη να συγκεντρώσει ψήφους, αλλά αυτό απαιτεί τη συναίνεση όλων των κομμάτων και στην απουσία του αυτό ήταν αδύνατο.

Το Κοσσυφοπέδιο δεν εμπόδισε τους ντόπιους Σέρβους να συμμετάσχουν στις εκλογές της Σερβίας, αλλά οι αρχές λένε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των εκλογών και των εσωτερικών υποθέσεων μιας χώρας, όπως το δημοψήφισμα της Κυριακής στη Σερβία.

Τέλος, το Βελιγράδι συνεχίζει να αντιτίθεται στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, η οποία ανακηρύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2008 με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο συμμετέχει σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης για την εξομάλυνση των σχέσεων με αντάλλαγμα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου