Αλβανία: Διαθρησκειακή πορεία για την ειρήνη στο Ελμπασάν

Αλβανία: Διαθρησκειακή πορεία για την ειρήνη στο Ελμπασάν

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μητροπολίτης Ελμπασάν της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η παιδεία είναι ο βασικός πυλώνας για ένα καλύτερο αύριο, αφού δημιουργεί ολοκληρωμένες προσωπικότητες και διανοίγει νέους πλατιούς ορίζοντες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος επένδυση στην εκπαίδευση των Αλβανών, από την πρώτη στιγμή, που ανέλαβε τα ηνία της Εκκλησίας στη γειτονική χώρα, με σκοπό όχι μόνο τις γνώσεις, αλλά και τη διαμόρφωση ήθους στην κοινωνία.

Βασικός σκοπός είναι να βοηθηθεί ο άνθρωπος, μέσω της εκπαίδευσης, να γίνει αληθινός άνθρωπος. Προτεραιότητα είναι το γνήσιο ανθρωπιστικό ιδεώδες, μέσα από την αξιοποίηση των χαρισμάτων, που δώρισε στον κάθε άνθρωπο ο Θεός.

Η σωστή παιδεία απαλλάσσει τον άνθρωπο από την ψυχική μυωπία και τον φέρνει σε κατάσταση επι-κοινωνίας.

Την ανάγκη ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών για να προοδεύσει ο Αλβανικός λαός και να σημειωθεί ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, συμμερίζονται τα θρησκεύματα και συνεργάζονται αρμονικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Η επικοινωνία των θρησκειών της στο πλαίσιο συμβολής τους στην ομαλότητα της ζωής του λαού και στην εξέλιξή της, είναι ένα θετικό βήμα και ένα καλό παράδειγμα.

Δεν συνδέεται με δογματικά θέματα, αλλά αποτελεί μια απαραίτητη συμβιβαστική προσέγγιση για την επίλυση των δυσχερειών της κοινωνίας και τη διασφάλιση της ειρηνικής συνύπαρξης μέσα σε συνθήκες αναστάτωσης. Η στάση αυτή όχι μόνο δεν είναι άγνωστη στην Ορθόδοξη παράδοση, αλλά αντίθετα, πολύ οικεία.

πάτερ Ηλίας Μάκος /ekklisia online

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου