Αντιδρά η Ρωσία στην απόφαση του Κοσόβου να κηρύξει ανεπιθύμητο Ρώσο, μέλος του UNMIK

Αντιδρά η Ρωσία στην απόφαση του Κοσόβου να κηρύξει ανεπιθύμητο Ρώσο, μέλος του UNMIK

«Η Μόσχα ελπίζει ότι η κίνηση της Πρίστινα εναντίον ενός εκπροσώπου της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο θα έχει τη δέουσα απάντηση από την ηγεσία του παγκόσμιου οργανισμού», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε δήλωση την Τρίτη μετά την κήρυξη ενός μέλους της αποστολής του ΟΗΕ ως persona non grata.

«Αναμένουμε ότι αυτή η αυθαιρεσία της Πρίστινα θα λάβει την κατάλληλη κατηγορηματική απάντηση από την ηγεσία του ΟΗΕ. Καλούμε την Αποστολή Προσωρινής Διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) και τη διεθνή Ειρηνευτική Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου (KFOR) να διασφαλίσουν την ασφάλεια των Ρώσων και όλων των άλλων μέλη της αποστολής του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους βάσει του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε η διπλωμάτης.

Όπως μεταδίδει το Πρακτορείο Ειδήσεων TASS, η Ζαχάροβα επεσήμανε ότι η κήρυξη ενός μέλους της Αποστολής Προσωρινής Διοίκησης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο ως persona non grata αποτελεί συνέχεια της προκλητικής γραμμής που στοχεύει στην επιδείνωση των διεθνικών σχέσεων.

«Θεωρούμε το άλλο κόλπο της Πρίστινα ως συνέχεια της προκλητικής γραμμής για επιδείνωση των διεθνικών σχέσεων στην επαρχία, δυσφημώντας τον παγκόσμιο οργανισμό και, τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, τον εποικοδομητικό ρόλο της Ρωσίας στα Βαλκάνια. Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου είναι προφανώς αποφασισμένες να απαλλαγούν από αυτούς που μπορούν αντικειμενικά να καταγράψουν την καταστροφική πολιτική της Πρίστινα στις σερβικές περιοχές της περιοχής», είπε.

«Καταδικάζουμε σθεναρά οποιεσδήποτε προσπάθειες περιορισμού της επιχείρησης της αποστολής του ΟΗΕ ή απώθησής της από το Κοσσυφοπέδιο λαμβάνοντας επιθετικά μέτρα που αντίκεινται στο πνεύμα και το γράμμα της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε

Επιπλέον, η Ζαχάροβα είπε ότι «η απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην παραβίαση του καθεστώτος των μελών του προσωπικού των αποστολών που αναπτύσσονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε όλο τον κόσμο - από την Αφρική και την Ευρώπη μέχρι την Ασία και τη Λατινική Αμερική - πρέπει να είναι σαφής και χωρίς διπλά πρότυπα, πλήρως συνεπή με την αμερόληπτη προσέγγιση του ΟΗΕ για την ειρήνη και την ασφάλεια σύμφωνα με τις αρχές και τους σκοπούς του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου