Η UNMIK αντιδρά στην απόφαση του Κοσόβου να κηρύξει «persona non grata» μέλος της

Η UNMIK αντιδρά στην απόφαση του Κοσόβου να κηρύξει «persona non grata» μέλος της

«Η Αποστολή Προσωρινής Διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο (UNMIK), δεν έχει ενημερωθεί επίσημα από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου σχετικά με την κήρυξη ως «persona non grata» ενός Ρώσου μέλους της.»

Αυτό ανέφερε ο Stephane Dujarric, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε στις 31 Δεκεμβρίου ότι κήρυξε έναν Ρώσο αξιωματούχο της UNMIK «persona non grata» (ανεπιθύμητο άτομο) λόγω της υποτιθέμενης επιβλαβούς δραστηριότητάς του, η οποία έχει θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια του Κοσσυφοπεδίου.

Όμως ο Dujarric λέει ότι σύμφωνα με τους νόμους βάσει των οποίων λειτουργεί η UNMIK, το δόγμα της «persona non grata» δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο προσωπικό αυτής της αποστολής.

«Γνωρίζουμε ότι οι αρχές στο Κοσσυφοπέδιο έχουν κηρύξει «persona non grata» μέλος του προσωπικού της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, UNMIK. Δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη επικοινωνία στην αποστολή από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου σχετικά με αυτήν την κοινοποίηση.

Το δόγμα «persona non grata» δεν ισχύει για το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών, δεν προβλέπεται στον Κανονισμό 2000/47 της UNMIK (σχετικά με το καθεστώς, τα προνόμια και τις ασυλίες της KFOR και της UNMIK και του προσωπικού τους στο Κοσσυφοπέδιο)», αναφέρει στην δήλωσή του ο Dujarric.

Ο ΟΗΕ είπε ότι οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με οποιοδήποτε μέλος του προσωπικού της UNMIK θα πρέπει να απευθύνονται στην ηγεσία της αποστολής, έτσι ώστε η UNMIK να μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα «με βάση το καθεστώς, τα προνόμια και τις ασυλίες της UNMIK και του προσωπικού της. Το MPJD δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την επίσημη κήρυξη non grata.

Τέλος, το Κοσσυφοπέδιο ακόμη και στα τέλη Οκτωβρίου του περασμένου έτους είχε διατάξει την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, καθώς κατηγόρησε τη Μόσχα για «αποσταθεροποιητικές» δραστηριότητες. Η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Vjosa Osmani είχε πει ότι οι διπλωμάτες έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου