ΕΕ: Έκθεση της εγκληματικότητας στα Δ. Βαλκάνια και απελευθέρωση της βίζας για το Κόσοβο

ΕΕ: Έκθεση της εγκληματικότητας στα Δ. Βαλκάνια και απελευθέρωση της βίζας για το Κόσοβο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «να εγκρίνει την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για το Κοσσυφοπέδιο χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Επίσης την Τετάρτη, το Κοινοβούλιο ενέκρινε την έκθεση για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στα Δυτικά Βαλκάνια, προτρέποντας τους περιφερειακούς ηγέτες να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν το κράτος δικαίου.

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και η ένταξη στην ΕΕ είναι αμοιβαία ενισχυόμενες διαδικασίες. Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία ολοκλήρωσης με τα Δυτικά Βαλκάνια».

Στο πλαίσιο αυτό, οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι εφόσον η απομόνωση συμβάλλει στην εγκληματικότητα, το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα για το Κοσσυφοπέδιο το συντομότερο δυνατό.

Το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο είχε εκπληρώσει όλα τα κριτήρια για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα, ωστόσο, η Γαλλία και η Ολλανδία ήταν ανένδοτες ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι ακόμη έτοιμο για απελευθέρωση, αναστέλλοντας οποιαδήποτε πρόοδο στη διαδικασία.

Η έκθεση υποστηρίζει επίσης ότι υπάρχει «απαίτηση γνήσιας πολιτικής βούλησης για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος», αναφέροντας το γεγονός ότι αρκετοί πολιτικοί υψηλού επιπέδου σε όλη την περιοχή έχουν δεσμούς με ομάδες οργανωμένου εγκλήματος.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να ανοίξουν τα αρχεία της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ώστε να αποκαλυφθούν «δεσμοί μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος, της πολιτικής και των επιχειρήσεων πριν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας», καταδικάζοντας την έλλειψη πολιτικής βούλησης από τις αρμόδιες αρχές ως προς αυτό.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου