Βελγικές αναφορές για πιθανή εμπλοκή Μπάσα σε οικονομικό σκάνδαλο 3,4 εκατ. ευρώ

Βελγικές αναφορές για πιθανή εμπλοκή Μπάσα σε οικονομικό σκάνδαλο 3,4 εκατ. ευρώ

Αλβανικός διαδικτυακός ιστότοπος δημοσίευσε επιστολή που έλαβε από τις βελγικές αρχές στην οποία αναφέρεται ότι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της χώρας, Λουλζίμ Μπάσα πρέπει να διωχθεί ή να επανακληθεί για το θέμα των χρημάτων που εισήχθησαν λαθραία τον Οκτώβριο του 2018 στον φάκελο που είναι γνωστός ως «Toyota Yaris» στο Δυρράχιο.

«Στις 21.04.2021, η Γενική Εισαγγελία διαβίβασε αίτημα αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής του ανακριτή στο Πρωτοδικείο Βρυξελλών στο Βέλγιο στο πλαίσιο ερευνών κατά Αλβανών πολιτών όπως οι Alfres Vladi, Elivs Vladi, Eduart Cani, ψευδώνυμο Edi Lika, Klevi Cani κ.α., για διάπραξη ποινικών αδικημάτων και πλαστών εγγράφων.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε τόπο στην εκτέλεση της επιστολής-εντολής των βελγικών δικαστικών αρχών σχετικά με την ποινική δίωξη κατά των πολιτών: Lulzim Basha, γιος του Xhelal και της Remzije, γεννηθείς στις 12.06.1974 στα Τίρανα και κάτοικος Τιράνων, έγγαμος και με αλβανική υπηκοότητα και εθνικότητα.

Ο Λ. Μπάσα στις 21 Ιουνίου 2018, έκανε δήλωση ενώπιον του αλβανικού κοινοβουλίου, όπου ανακοίνωσε την άφιξη κεφαλαίων μετρητών, κεφαλαίων που μπλοκαρίστηκαν στις 24 Ιουνίου 2018 στο Δυρράχιο και κατηγόρησε τον υπουργό Taulant Balla και δύο άλλους βουλευτές Ulsi Manja και Jurgis Çyrbja. ότι αυτά τα άτομα είναι η πηγή αποστολής αυτών των κεφαλαίων σε σχέση με το οργανωμένο έγκλημα.

Ο Μπάσα ήταν επίσης μάρτυρας στα Τίρανα, στις 25 Ιουλίου 2019 στο πλαίσιο της εκτέλεσης της επιστολής αλληλοβοήθειας της 30ης Απριλίου 2019 παρουσία δύο μελών της Δίωξης Σοβαρών Εγκλημάτων. Επανέλαβε τα λόγια που ειπώθηκαν στο Κοινοβούλιο εκεί, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομερείς εξηγήσεις (μεταξύ άλλων για να προσδιορίσει τις πηγές) επιβεβαιώνοντας ότι κράτησε τις λεπτομέρειες της βελγικής δικαιοσύνης στο πλαίσιο μιας επόμενης συνέντευξης που είπε ότι ήταν διατεθειμένος να τις δώσει στο Βέλγιο .

Ο Μπάσα έχει κληθεί πολλές φορές από τη βελγική εισαγγελία και τους ανακριτές για να επανεξεταστεί ως μάρτυρας στις Βρυξέλλες, αλλά δεν έχει εμφανιστεί και δεν έχει στείλει πειστική δικαιολογία για τις επανειλημμένες απουσίες του.

Όμως ο ίδιος ο Μπάσα, όταν ρωτήθηκε στην εκπομπή «Real Story» στο News 24, είπε ότι είναι έτοιμος να πάει στις Βρυξέλλες και να δώσει οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με το θέμα «Toyota Yaris».

Επίσης είπε ότι κατέθεσε στην SPAK ακόμη και παρουσία Βέλγων αξιωματούχων για αυτό το θέμα. Ο αρχηγός των Δημοκρατικών της Αλβανίας χαρακτήρισε αυτές τις φήμες κατασκευάσματα του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, για να δικαιολογήσει τη συστηματική έκφρασή του ότι «ο Μπάσα είναι όμηρος».

«Έχω δώσει την πλήρη κατάθεσή μου. Είμαι έτοιμος να καταθέσω. Η μαρτυρία βρίσκεται και στην SPAK, ακόμη και μπροστά σε Βέλγους αξιωματούχους. Ταξιδεύω στις Βρυξέλλες απόψε και έχω ταξιδέψει δεκάδες φορές. Η τελευταία φορά που ήμουν τον Ιούνιο. Δεν είμαστε στη σφαίρα της μυθοπλασίας.

Δεν έχει ανοίξει ποτέ υπόθεση εναντίον μου στις ΗΠΑ. Όλα αυτά, εκτός από την προσπάθεια χειραγώγησης των κουρασμένων από την εκλογική σφαγή της 25ης Απριλίου, δεν υπάρχει τίποτα άλλο, είναι κατασκευάσματα. Έχω προσκληθεί να επισκεφθώ τις ΗΠΑ και όπως ήμουν θα συνεχίσω να βρίσκομαι σε αμερικανικά ιδρύματα.

Με αναγνώρισαν ως συνεργάτη όταν πήγα την Αλβανία στο ΝΑΤΟ. Είμαι γνωστός ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Με έχουν γνωρίσει και σε άλλα θέματα που σχετίζονται με τη γεωστρατηγική», είπε ο Μπάσα.

Πώς βρέθηκαν 3,4 εκατομμύρια ευρώ μέσα στα αυτοκίνητα «Toyota Yaris»

Το βράδυ της 24ης Ιουνίου 2018, η αλβανική αστυνομία κατάσχεσε περίπου 3,4 εκατομμύρια ευρώ κρυμμένα σε δύο αυτοκίνητα τύπου «Toyota Yaris» στο λιμάνι του Δυρραχίου. Η αστυνομία συνέλαβε στο σημείο τον ιδιοκτήτη της μεταφορικής εταιρείας Edi Lika, τον Klevis Lika, τον γιο του ιδιοκτήτη της εταιρείας, και τον οδηγό του φορτηγού, Agim Çeku.

Μια μέρα αργότερα, στις 25 Ιουνίου, η αστυνομία συνέλαβε τον Alban Mollaymer, τον επιχειρηματία που παρήγγειλε τα αυτοκίνητα από το Βέλγιο. Η αστυνομία κήρυξε επίσης καταζητούμενους τους δύο αδερφούς Elvis και Alfred Vladin, οι οποίοι φέρονται να είναι τα άτομα που θα λάμβαναν τα χρήματα. Στη φυλακή όμως κατέληξε μόνο ο Vladin καταδικασμένος σε 1 χρόνο φυλάκιση, που δικάστηκε μόνο για μη δήλωση των χρημάτων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου