Ο Μπάσα εντείνει τις προσπάθειες κατά της ανατροπής του από τον Μπερίσα

Ο Μπάσα εντείνει τις προσπάθειες κατά της ανατροπής του από τον Μπερίσα

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας Λουλζίμ Μπάσα έχει εντείνει τις προσπάθειές του ενάντια στην προσπάθεια του πρώην ηγέτη Σαλί Μπερίσα να τον ανατρέψει και να ανακτήσει την ηγεσία του κόμματος.

Χθες Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, ο Μπάσα πραγματοποίησε συνάντηση στα κεντρικά γραφεία του ΔΚ και με τους 71 αρχηγούς των περιφερειών του κόμματος, κατά την διάρκεια της οποίας απείλησε να αποκλείσει τον Μπερίσα από το κόμμα εάν δεν σταματήσει την «παράνομη» πρωτοβουλία του να πραγματοποιήσει εθνοσυνέλευση με στόχο την αποπομπή του σημερινού ηγέτη .

Ακόμη ο Μπάσα απέκλεισε τον Μπερίσα από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΚ μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από δύο μήνες. Αφού απαγόρευσε στον Μπερίσα την είσοδο στις ΗΠΑ για ισχυρισμούς διαφθοράς, η αμερικανική κυβέρνηση άρχισε να πιέζει τον Μπάσα να απομακρύνει τον Μπερίσα από την κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ ο τελευταίος Μπερίσα αρνείται όλους τους ισχυρισμούς.

Το ανώτατο όργανο του κόμματος, η εθνοσυνέλευση του ΔΚ έχει 7.600 αντιπροσώπους. Μπορεί να συγκληθεί είτε αφού κληθεί από τον αρχηγό του κόμματος, είτε κατόπιν αιτήματος τουλάχιστον του 25 τοις εκατό των αντιπροσώπων.

Κατά την περασμένη εβδομάδα, ο Μπερίσα ισχυρίστηκε ότι έλαβε την υποστήριξη περισσότερων από 4.200 αντιπροσώπων—πάνω από το διπλάσιο του ποσού που απαιτείται για τη σύγκληση της εν λόγω συνέλευσης, ωστόσο αρνήθηκε να υποβάλει το αίτημα για συνεδρίαση της εθνοσυνέλευσης στις αρμόδιες κομματικές δομές για επεξεργασία.

Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΔΚ Αλβανίας που αντιπρόσωποι επιχειρούν να συγκαλέσουν μια εθνική συνέλευση. Ελλείψει προηγούμενου, ο Μπερίσα ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν κανόνες που να απαιτούν από τους αντιπροσώπους να ζητούν από την ηγεσία του κόμματος – την ίδια ηγεσία που θέλουν να αντικαταστήσουν – να οργανώσει τη συνάντηση που θα απέρριπτε την ίδια.

Επίσης ο Μπάσα στις ανακοίνωσε πως η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους και κάλεσε τον Μπερίσα να υποβάλει τα 4.200 αιτήματα ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη σύγκληση της συνάντησης κατηγορώντας ότι λέει ψέματα στο κοινό πως έλαβε τις υπογραφές 4.200 αντιπροσώπων.

Τη Δευτέρα, ο Μπάσα προχώρησε στην αντεπίθεσή του ένα βήμα παραπέρα, όταν έλαβε την υποστήριξη της διευθύνουσας επιτροπής του κόμματος για να συγκαλέσει μια «νόμιμη» συνεδρίαση της εθνοσυνέλευσης στις 18 Δεκεμβρίου, μια εβδομάδα μετά από αυτή του Μπερίσα. Εκεί οι αντιπρόσωποι θα κληθούν να ψηφίσουν για την πολιτική κατεύθυνση του κόμματος και την αναδιάρθρωσή του.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου