Σε οικονομική και θεσμική στήριξη των Δ. Βαλκανίων καλούν την ΕΕ οι ευρωβουλευτές

Σε οικονομική και θεσμική στήριξη των Δ. Βαλκανίων καλούν την ΕΕ οι ευρωβουλευτές

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει οικονομικά και μέσω θεσμικής συνεργασίας τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, αναφέρει το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο.

Μέσω έκθεσης που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια, οι ευρωβουλευτές καλούν τις χώρες να εντείνουν τις προσπάθειες για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων του συστήματος δικαιοσύνης.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η ενσωμάτωση των κρατών αυτών θα τους επιτρέψει να αφαιρεθούν από τον χάρτη ως χώρες προέλευσης της εμπορίας ανθρώπων. Η συνεργασία της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια θα μειώσει την εγκληματική δραστηριότητα στις χώρες αυτές, αναφέρεται στην έκθεση.

Οι ευρωβουλευτές, από την άλλη πλευρά, θέλουν οι χώρες της περιοχής να αντιμετωπίσουν όλες τις ελλείψεις που έχουν στο δικαστικό τους σύστημα, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να τους παράσχει την απαραίτητη βοήθεια.

Σύμφωνα με την έκθεση, η στήριξη της ΕΕ θα έθετε τέλος σε όλες τις παρεμβάσεις της Ρωσίας και της Κίνας που δεν διαθέτουν λειτουργικό δημοκρατικό σύστημα.

Σε ένα άλλο σημείο της έκθεσης αυτής, υπογραμμίζεται ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει τη διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων για το Κοσσυφοπέδιο χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση τονίζει ότι οι κυβερνήσεις της περιοχής θα πρέπει να συνεχίσουν τη συνεργασία μέσω της Eurojust, η οποία περιλαμβάνει την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, καθώς και την εξουσιοδότηση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου