Πώς επηρέασε η ενίσχυση του λεκ έναντι του ευρώ την αλβανική οικονομία το 2023;

Πώς επηρέασε η ενίσχυση του λεκ έναντι του ευρώ την αλβανική οικονομία το 2023;

Το 2023, το αλβανικό λεκ (ALL) σημείωσε ραγδαία άνοδο έναντι του ευρώ (EUR), αγγίζοντας το χαμηλότερο σημείο του τον Δεκέμβριο με ισοτιμία 102,8 λεκ, καταγράφοντας ετήσια άνοδο 12,1%.

Η Τράπεζα της Αλβανίας (BoA) ανέλυσε τους παράγοντες που ώθησαν την άνοδο του λεκ, εστιάζοντας στην υγιή ρευστότητα του εξωτερικού τομέα. Η άνοδος οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών και στην άνοδο των άμεσων ξένων επενδύσεων, που τόνωσαν την ζήτηση για λεκ.

Επιπλέον, η άνοδος του λεκ αντανακλά την αυξημένη εμπιστοσύνη προς το εθνικό νόμισμα στις αγορές συναλλάγματος. Η ύπαρξη υπερπροσφοράς λεκ στην εγχώρια αγορά λειτούργησε ως επιπλέον ώθηση για την άνοδό του.

Η άνοδος του λεκ είχε συνολικά θετικό αντίκτυπο στην αλβανική οικονομία. Συνετέλεσε στην συγκράτηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα, τόσο σε σχέση με την Αλβανία, όσο και σε σύγκριση με γειτονικές χώρες.

Ενίσχυσε επίσης την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς η βελτιωμένη ικανότητα των δανειοληπτών να αποπληρώνουν χρέη σε ξένο νόμισμα ωφέλησε την ποιότητα των ισολογισμών του τραπεζικού συστήματος.

Τέλος, η άνοδος του λεκ μείωσε το χρέος τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα που ήταν σε ξένο νόμισμα.

Η άνοδος του λεκ το 2023 αποτελεί μια θετική εξέλιξη για την αλβανική οικονομία. Η BoA παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος και δεσμεύεται να διατηρήσει τη νομισματική σταθερότητα.

Διαβάστε και:

...

Αλβανία: Αριθμοί ρεκόρ ξένων επενδύσεων, αλλά χωρίς αντανάκλαση στην πραγματική οικονομία

Η Αλβανία, έρχεται αντιμέτωπη με μια ανησυχητική αντίφαση: ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) αγγίζουν ύψη ρεκόρ, η ευημερία του πληθυσμού παραμένει στάσιμη. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας και ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου