Νέα σενάρια για βαλκανικές ανακατατάξεις αναφέρει γαλλικό δημοσίευμα

Νέα σενάρια για βαλκανικές ανακατατάξεις αναφέρει γαλλικό δημοσίευμα

Ανάλυση της κατάστασης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη δημοσιεύτηκε στο γαλλικό μέσο ενημέρωσης «Courrier des Balkans».

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, η διάλυση αυτού του κράτους φαίνεται πολύ πιθανή και ο Σέρβος μέλος της Προεδρίας της Β-Ε Μίλοραντ Ντόντικ, πρακτικά προσπαθεί να πετύχει αυτόν τον στόχο.

Η Δημοκρατία Σέρπσκα έχει εισέλθει σε μια λογική απόσχισης. Από την κροατική πλευρά, ο Κόβιτς θέλει να επιβάλει μια αντισυνταγματική εκλογική μεταρρύθμιση.

Έχει ήδη ξεκινήσει η διάσπαση; Θα γίνει πόλεμος τα Χριστούγεννα;

Ο Μίλοραντ Ντόντικ το συζητούσε για χρόνια και η Δημοκρατία Σέρπσκα μπήκε σε μια λογική απόσχισης. Από την πλευρά της Κροατίας, ο Ντράγκαν Κόβιτς θέλει να επιβάλει μια αντισυνταγματική εκλογική μεταρρύθμιση, γράφει η Cateux στην ανάλυσή της, εικάζοντας πως η διχοτόμηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο Βόσνιος μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι δεν θα εγκαταλείψει τη θέσπιση νόμων που θα αμφισβητούσαν τις πολλές εξουσίες της χώρας και θα τις μεταφέρουν στο επίπεδο της Δημοκρατίας Σέρπσκα.

Ο πρόεδρος του σερβικού κοινοβουλίου Ίβιτσα Ντάτσιτς ταξίδεψε πρόσφατα στη Μπάνια Λούκα για να παραστεί στον εορτασμό της 30ης επετείου του κοινοβουλίου της Δημοκρατίας Σέρπσκα, το οποίο θεωρείται διάδοχος της λεγόμενης «Συνέλευσης του Σερβικού Λαού στη Β-Ε», που ιδρύθηκε αντισυνταγματικά το 1991. Από εκεί, είπε, ο Ντόντικ θα μπορούσε να υπολογίζει στην πλήρη υποστήριξη του επίσημου Βελιγραδίου.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ντόντικ αποκάλεσε τον Ντάτσιτς έναν πολιτικό που είναι "πολύ ικανός" για την κατάσταση στη Β-Ε και είναι έτοιμος να βοηθήσει τη Δημοκρατία Σέρπσκα όποτε είναι δυνατόν.

Ακόμη επιβεβαίωσε την επιμονή ότι το κοινοβούλιο της Δημοκρατίας Σέρπσκα θα εγκρίνει νόμους τις επόμενες ημέρες που θα "επέστρεφαν" στην οντότητα τις εξουσίες που μεταβιβάστηκαν στο βοσνιακό επίπεδο ως κράτος.

«Να είστε σίγουροι ότι θα το κάνουμε», δήλωσε ο Ντόντικ.

Μετά την δημοσίευση των «non papers» τώρα και το γαλλικό δημοσίευμα φαίνεται να ρίχνει και άλλο λάδι στη φωτιά σε μια εποχή που οι συγκρούσεις δεν φαίνεται να βρίσκονται σε λήθαργο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου