Στα ύψη η διαφθορά στα Δυτικά Βαλκάνια και την Αλβανία (έρευνα)

Στα ύψη η διαφθορά στα Δυτικά Βαλκάνια και την Αλβανία (έρευνα)

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε το «Βαλκανικό Βαρόμετρο», το 68% των πολιτών των Δυτικών Βαλκανίων πιστεύει ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονται αποτελεσματικά.

Το Κοινοβούλιο και τα δικαστήρια αποτελούν τα λιγότερο αξιόπιστα δημόσια ιδρύματα στα Δυτικά Βαλκάνια και το ποσοστό του 61% των πολιτών δεν τα εμπιστεύεται.

Όσον αφορά, το επίπεδο δυσπιστίας στις κυβερνήσεις είναι επίσης υψηλό, με το 57% των πολιτών να μην δείχνει εμπιστοσύνη και σχεδόν το 50% αυτών δεν εμπιστεύεται ούτε τα ιδρύματα ελέγχου.

Στο μέτωπο της διαφθοράς στα Δυτικά Βαλκάνια, οι πολίτες των χωρών τους πιστεύουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διαφθορά στην δημόσια διοίκηση και τις λοιπές κρατικές υπηρεσίες.

Από πλευράς των πολιτικών παρατάξεων, το 78% πιστεύει ότι τα κόμματα είναι διεφθαρμένα, με το 76% να έχει την ίδια άποψη για το δικαστικό σύστημα. Το 75% των πολιτών των Δυτικών Βαλκανίων πιστεύει ότι τα τελωνεία είναι διεφθαρμένα.

Ακόμη, πολύ μεγάλο ποσοστό που αγγίζει το 74%, θεωρεί πως το αυτό το φαινόμενο συναντάται και από όσους σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη (γιατροί, νοσηλευτές κ.α.).

Τέλος, το 71% των πολιτών στα Δυτικά Βαλκάνια, πιστεύει ότι το κοινοβούλιο με τους εκλεγμένους εκπροσώπους από τον λαό, είναι επίσης διεφθαρμένη.

Το Βαλκανικό Βαρόμετρο είναι η ετήσια δημοσκόπηση της κοινής γνώμης που παραγγέλθηκε από το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας για κοινωνικοοικονομική και πολιτική αξιολόγηση καθώς και για την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης και της Αλβανίας, η οποία κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, με την διαφθορά και τις καταπατήσεις των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αποτελούν ανεπίσημη «πολιτική» του κράτους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου