Ο μακεδονικός τάφος του Κορινού στην Πιερία, που διακρίνεται έντονα ο όγκος του τύμβου του από ψηλά, αφορά την Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό υποστηρίζει ο Αθανάσιος Μπίντας, ομότιμος καθηγητής ιστορίας στο τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νις στη Σερβία, δημιουργώντας παράλληλα και πολλά ερωτήματα.
«Είμαι 100% σίγουρος, ότι αυτός ο τάφος ανήκει στην Ολυμπιάδα, γιατί τα ντοκουμέντα, όπως τα επιτύμβια μάρμαρα, τα ευρήματα στον τάφο και οι αρχαίοι συγγραφείς μιλούν για το μεγάλο γεγονός», αναφέρει ο κ. Μπίντας στον Ant1.
Το μεγάλο μήκος 22 μέτρων του τάφου, έναντι μόλις 9.5 μέτρων του τάφου του Φιλίππου, το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός τριθάλαμος μακεδονικός τάφος που έχει ανασκαφεί, αλλά και οι επιγραφές των επιτυμβίων μαρμάρων που δημοσιεύθηκαν πριν από 106 χρόνια, έχουν πείσει τον Αθανάσιο Μπίντα ότι εδώ δολοφονήθηκε το 316 π. Χ. και τάφηκε η Ολυμπιάδα.
«Ξένε στάσου, περνώντας βιαστικά από τον τάφο του Νεοπτόλεμου, στάσου απέναντι να δεις τον τύμβο της διάσημης Ολυμπιάδας», αναφέρει η περίφημη επιγραφή.
Επιπλέον στοιχεία που επικαλείται ο κ. Μπίντας είναι τα φίδια στα επιτύμβια μάρμαρα, πράγμα που ο Πλούταρχος αναφέρει για την Ολυμπιάδα να ζει με εξημερωμένα φίδια. Επίσης φαίνεται και η προτομή ενός σκύλου, που φέρεται ότι της χάρισε ο Αλέξανδρος πριν από την εκστρατεία του στην Ασία.
Επίσης η τοποθεσία του εν λόγω τάφου ταιριάζει και με άλλες ιστορικές πηγές, ευρισκόμενος στην τοποθεσία της αρχαίας Πύδνας, του μεγαλύτερου Μακεδονικού τύμβου που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με γραπτά – ιστορικά στοιχεία, η Ολυμπιάδα δολοφονήθηκε δια λιθοβολισμού στην Πύδνα όταν έπεσε το φρούριό της και έπειτα από την εντολή του Κασσάνδρου (στρατηγού και επιμελητή του Μακεδονικού θρόνου) το έτος 316 π.Χ.
Σχόλια