Η Βουλγαρία μπλόκαρε την έναρξη των διαπραγματεύσεων Σκοπίων - Αλβανίας

Η Βουλγαρία μπλόκαρε την έναρξη των διαπραγματεύσεων Σκοπίων - Αλβανίας

Σύμφωνα με τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, η Βουλγαρία δεν επέτρεψε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων να ορίσει ημερομηνία για την Πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη με τα Σκόπια.

Το πρακτορείο ειδήσεων MIA, βασιζόμενο σε ανώνυμες διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι η συζήτηση για τη διεύρυνση κατά την υπουργική συνάντηση στο Λουξεμβούργο ήταν έντονη σε αυτό το θέμα. Η Σόφια ανέφερε ότι η κριτική στην έκθεσή της για αυτόν τον αποκλεισμό είναι αρκετά μεγάλη.

Επίσης ο Βούλγαρος εκπρόσωπος στη συνάντηση δήλωσε ότι «η ΕΕ δεν κατανοεί πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας… Αυτή η διαμάχη είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα…».

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες διαμαρτύρονται ότι η Βουλγαρία δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα αποδεσμεύσει το βέτο της με μια νέα πολιτική κυβέρνηση στην χώρα.

Από πλευράς τους τα κράτη μέλη που υποστηρίζουν τη διεύρυνση, ακόμη και πριν από τη συνεδρίαση, έχουν τοποθετηθεί «υπέρ» της έναρξης των διαπραγματεύσεων, ζητώντας από την ΕΕ να μην λάβει υπόψη τις διμερείς διαφορές. Ακόμη, η Γερμανία πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει σίγουρα να κάνει κάτι γι' αυτό το δύσκολο ζήτημα. Επιπλέον, το κράτος δικαίου στα κράτη μέλη συζητείται επίσης κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. 

Αργότερα μέσα στην ημέρα, προετοιμάζονται δύο διακυβερνητικά συνέδρια, το ένα με τη Σερβία και το άλλο με το Μαυροβούνιο, σύμφωνα με τη νέα μεθοδολογία ένταξης. Επίσης οι υπουργοί προετοιμάζουν τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών των κρατών μελών που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Ιουνίου.

×
Ενημερώσεις

Μετά την εγγραφή σας, θα λαμβάνετε email για κάθε νέα δημοσίευση.

Γιατί όλο παραπονιούνται οι Βορειοηπειρώτες;
Οι ΗΠΑ πιέζουν την ΕΕ για έναρξη των διαπραγματεύσ...

Σχετικά άρθρα 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη
Επισκέπτης
Τρίτη 17/05/22, 13:53

Εικόνα Captcha

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη