Η Βουλγαρία μπλόκαρε την έναρξη των διαπραγματεύσεων Σκοπίων - Αλβανίας

Η Βουλγαρία μπλόκαρε την έναρξη των διαπραγματεύσεων Σκοπίων - Αλβανίας

Σύμφωνα με τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, η Βουλγαρία δεν επέτρεψε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων να ορίσει ημερομηνία για την Πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη με τα Σκόπια.

Το πρακτορείο ειδήσεων MIA, βασιζόμενο σε ανώνυμες διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι η συζήτηση για τη διεύρυνση κατά την υπουργική συνάντηση στο Λουξεμβούργο ήταν έντονη σε αυτό το θέμα. Η Σόφια ανέφερε ότι η κριτική στην έκθεσή της για αυτόν τον αποκλεισμό είναι αρκετά μεγάλη.

Επίσης ο Βούλγαρος εκπρόσωπος στη συνάντηση δήλωσε ότι «η ΕΕ δεν κατανοεί πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας… Αυτή η διαμάχη είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα…».

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες διαμαρτύρονται ότι η Βουλγαρία δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα αποδεσμεύσει το βέτο της με μια νέα πολιτική κυβέρνηση στην χώρα.

Από πλευράς τους τα κράτη μέλη που υποστηρίζουν τη διεύρυνση, ακόμη και πριν από τη συνεδρίαση, έχουν τοποθετηθεί «υπέρ» της έναρξης των διαπραγματεύσεων, ζητώντας από την ΕΕ να μην λάβει υπόψη τις διμερείς διαφορές. Ακόμη, η Γερμανία πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει σίγουρα να κάνει κάτι γι' αυτό το δύσκολο ζήτημα. Επιπλέον, το κράτος δικαίου στα κράτη μέλη συζητείται επίσης κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, προετοιμάζονται δύο διακυβερνητικά συνέδρια, το ένα με τη Σερβία και το άλλο με το Μαυροβούνιο, σύμφωνα με τη νέα μεθοδολογία ένταξης. Επίσης οι υπουργοί προετοιμάζουν τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών των κρατών μελών που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Ιουνίου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου