Σασόλι: Υπέρ της ένταξης των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ

Σασόλι: Υπέρ της ένταξης των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σαλόλι υποστηρίζει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ μετά το πέρας των μεταρρυθμίσεων.

Επίσης βλέπει την ένταξη αυτών των χωρών ως έργο «ειρήνης και ευημερίας», ωστόσο τονίζει τους όρους που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να ενταχθούν.

«Η διεύρυνση μπορεί να αποφέρει μεγάλα οφέλη στην περιοχή και την Ευρώπη, συμβάλλοντας στην επίτευξη της σταθερότητας, της ευημερίας και της ειρήνης στην ήπειρο», δήλωσε ο Σασόλι, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Funke Mediengruppe.

Ωστόσο τόνισε ότι η ένταξη αυτών των χωρών συνδέεται στενά με τις μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν ακόμη αναλάβει. Από την άλλη πλευρά, ο Σασόλι ζήτησε από την ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να αναγνωρίσει την πρόοδο που σημειώθηκε σε αυτές.

Μόνο το Μαυροβούνιο και η Σερβία έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για ένταξη στην ΕΕ, ενώ η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, αν και λαμβάνουν την έγκριση του διαπραγματευτικού συμβουλίου, αναμένουν ακόμη ημερομηνία για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη η οποία και θα ξεκινήσει τις πρακτικές συνομιλίες.

Η πορεία της ολοκλήρωσης αυτών των χωρών έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια. Οι εσωτερικές εξελίξεις στο Μαυροβούνιο και τα προβλήματα της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο απέτρεψαν τις δύο χώρες να σημειώσουν πρόοδο στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Πέρυσι, η Βουλγαρία άσκησε βέτο στην έναρξη συνομιλιών για ένταξη με τα Σκόπια, λόγω διαφορών που υπάρχουν σχετικά με τη γλώσσα και την ιστορία.

Ακόμη, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο θεωρούνται δυνητικοί υποψήφιοι για την έναρξη των συνομιλιών.

Από πλευράς της η Αλβανία, περιμένει να ορίσει ημερομηνία για την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη, αλλά η τύχη της θα μπορούσε να αποφασιστεί με την επίλυση του αδιεξόδου μεταξύ των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, καθώς οι Βρυξέλλες δεν επιθυμούν τον διαχωρισμό των δύο χωρών στη διαδικασία ένταξής τους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου