ΗΠΑ: Ο Ερντογάν να λογοδοτήσει για την Αγία Σοφία

ΗΠΑ: Ο Ερντογάν να λογοδοτήσει για την Αγία Σοφία

Οι Αμερικανοί βουλευτές πιέζουν την Επιτροπή Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας των ΗΠΑ να καταστήσει το καθεστώς του Ερντογάν υπεύθυνο για την παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να προστατεύσει την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Σύμφωνα με μια ελληνοαμερικανική διακομματική ομάδα, έπειτα από πρωτοβουλία Ελληνοαμερικανών βουλευτών, «παρά τη διεθνή καταδίκη, το τουρκικό κράτος εξακολουθεί να εμπλέκεται στη μακρά και τρομερή συστηματική παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ εξακολουθεί να αρνείται το νομικό καθεστώς και την ταυτότητά του».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, οι βουλευτές επισημαίνουν, τις σοβαρές παραβιάσεις ενάντια σε ένα θρησκευτικό σύμβολο του επιπέδου του Οικουμενικού Πατριάρχη πρέπει να έχουν σημαντικές συνέπειες.

Όσον αφορά της Αγία Σοφία, τονίζουν ότι η παράνομη λειτουργία της ως τζαμί, παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην UNESCO και στο Διεθνές Δίκαιο.

Από πλευράς της η Τουρκία φαίνεται να μην υποχωρεί σε καμία εξωτερική προτροπή που θέλει να την επιφέρει στην τάξη και ο Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί με τις μισαλλόδοξες δηλώσεις του.

«Πιστεύω πως κάθε τζαμί το οποίο χτίζουμε, είναι ένας πνευματικός φρουρός που προστατεύει το μέλλον του λαού μας και της πατρίδας μας…Εμείς αυτά τα εδάφη τα διατηρήσαμε και τα κάναμε πατρίδα μας με το αίμα μας, με τη σημαία μας και με τον ήχο της προσευχής που ακούγεται από τα τζαμιά.
Γι' αυτό είναι σημαντικό και έχει νόημα το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας και πάλι για προσκύνημα ως τζαμί, καθώς είναι κληρονομιά κατάκτησης».

Ακόμη, δε δίστασε να απαγγείλει και στίχους ενός Τούρκου εθνικιστή, «Τα τζαμιά είναι οι στρατώνες μας / οι θόλοι είναι τα κράνη μας / οι μιναρέδες οι ξιφολόγχες μας / και οι πιστοί είναι οι στρατιώτες μας».

Τέλος ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν περιορίζεται στα σύνορά της, ενώ επιθυμεί να στήνει «γέφυρες» από το παρελθόν στο μέλλον.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου