Κόσοβο: Επιθυμούμε διάλογο με τη Σερβία με τις ΗΠΑ παρούσες

Κόσοβο: Επιθυμούμε διάλογο με τη Σερβία με τις ΗΠΑ παρούσες

Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου και αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου (ΑΑΚ), Ραμούς Χαραντίναϊ ζήτησε από έναν εκπρόσωπο των ΗΠΑ να συμμετάσχει στη διαδικασία διαλόγου μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας.

Το αίτημα του Χαραντίναϊ έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλμπί Κούρτι, την Τρίτη. Ο Κουρτί κάλεσε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να συζητήσουν τον επικείμενο διαμεσολαβητικό διάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν αποτελούν μέρος του διαλόγου. Πιστεύουμε ότι αυτό δεν είναι μια καλή κατάσταση για το Κοσσυφοπέδιο, καθώς διαταράσσει την ισορροπία των συμφερόντων του Κοσσυφοπεδίου στο διάλογο», δήλωσε ο Χαραντίναϊ

Σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε η κυβέρνηση του Κοσόβου, ο Κούρτι ενημέρωσε τον Χαραντίναϊ για τις συναντήσεις που πραγματοποίησε με ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες κατά τα τέλη Απριλίου.

Την Τετάρτη, ο Κούρτι θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αντιπολιτευόμενης Δημοκρατικής Ένωσης του Κοσσυφοπεδίου (LDK), Lumir Abdixhiku.

Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου (PDK), Ένβερ Χοτζάι, απέρριψε την πρόσκληση του Κούρτι.

Ο Κούρτι διαβουλεύεται με ηγέτες της αντιπολίτευσης πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο.

«Θα υπάρξει μια συνάντηση [με τον Vucic] για να συζητήσουμε για το πώς θα προχωρήσουμε περαιτέρω στον διάλογο, ποιο θα πρέπει να είναι το νέο κεφάλαιο αυτού του διαλόγου, την ημερήσια διάταξη και ούτω καθεξής. Πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με τη διαδικασία προς τα εμπρός, γιατί δεν μπορούμε να συνεχιστεί [ο διάλογος] κατά τον τρόπο όπως με τις προηγούμενες κυβερνήσεις στο παρελθόν,» ανέφερε ο Κούρτι.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου