Το δικαστήριο της Χάγης αρνήθηκε την προσωρινή απελευθέρωση των αρχηγών του UCK

Το δικαστήριο της Χάγης αρνήθηκε την προσωρινή απελευθέρωση των αρχηγών του UCK

Κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το δικαστήριο της Χάγης απορρίπτει την προσωρινή απελευθέρωση του πρώην προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι και των υπολοίπων υψηλόβαθμων μελών του UCK.

Ο δικαστής των Ειδικών Επιμελητηρίων του Κοσσυφοπεδίου (KSC), Νικολά Γκουίλου απέρριψε το αίτημα προσωρινής απελευθέρωσης για τον πρώην Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι.

Ο Guillou κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε ο κίνδυνος ο Θάτσι να "διαφύγει, να εμποδίσει την πρόοδο των διαδικασιών ή να διαπράξει περαιτέρω εγκλήματα εναντίον εκείνων που θεωρούνται ότι αντιτίθενται στο UCK, συμπεριλαμβανομένων μαρτύρων που παρείχαν ή μπορούσαν να παράσχουν αποδεικτικά στοιχεία στην υπόθεση και ή πρόκειται να καταθέσουν εναντίον του. "

Το δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη απέρριψε επίσης τις αιτήσεις προσωρινής απελευθέρωσης για τους συγκατηγορούμενους του Thaci, Kadri Veseli, Rexhep Selimi και Jakup Krasniqi.

Ο Χασίμ Θάτσι, ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Kadri Veseli, ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου Jakup Krasniqi και ο πρώην βουλευτής Rexhep Selimi κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Τέσσερις από αυτούς ήταν μέλη του UCK που είχαν ηγετικές θέσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Έξι κατηγορίες εναντίον τους αφορούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δηλαδή: δίωξη, φυλάκιση, άλλες απάνθρωπες πράξεις, βασανιστήρια, δολοφονίες και αναγκαστική εξαφάνιση προσώπων. Και τέσσερις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, συγκεκριμένα: αυθαίρετη κράτηση, σκληρή μεταχείριση, βασανιστήρια και δολοφονίες.

Η εισαγγελία περιγράφει τον κατηγορούμενο ως μέλος μιας «κοινής εγκληματικής επιχείρησης» που έχει στόχο να αποκτήσει και να ασκήσει τον έλεγχο του Κοσσυφοπεδίου.

Η εισαγγελία ισχυρίστηκε ότι η δίκη εναντίον ηγετών του UCK θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, αλλά αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση τηε υπεράσπισης, η οποία πρότεινε ότι θα χρειαστούν περισσότεροι από δεκαοκτώ μήνες για να ξεκινήσει η έρευνα για την υπόθεση.

Η υπεράσπιση ισχυρίστηκε ότι η πρόταση της εισαγγελίας θα οδηγούσε σε άδικη δίκη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου