Ακόμα μια απογραφή αλά... Χότζα στην Αλβανία

Ακόμα μια απογραφή αλά... Χότζα στην Αλβανία

Ένα από τα διαχρονικώς φλέγοντα θέματα για τους γηγενείς Έλληνες Βορειοηπειρώτες που ζουν στη σημερινή Αλβανία, αποτελεί η πληθυσμιακή απογραφή.

Ειδικότερα, έπειτα από μια έκτακτη καθυστέρηση λόγω της πανδημίας, η τρέχουσα απογραφή δυστυχώς φέρνει στο προσκήνιο πρακτικές και μεθόδους του πρώην δικτατορικού καθεστώτος.

Τόσο σε θέματα που αφορούν το δικαίωμα στην ελεύθερη δήλωση της εθνικότητας των πολιτών, όσο και του θρησκεύματος, οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με τις απαγορεύσεις ενός καλά οργανωμένου ανθελληνικού και μισαλλόδοξου συστήματος, που μόνον εξωτερικά δείχνει ευρωπαϊκό.

Εν έτει 2023 και οι Έλληνες δεν έχουν δικαίωμα, εάν δεν κατοικούν εντός των μειονοτικών – χοτζικών ζωνών, να δηλώσουν ελεύθερα την ελληνική τους καταγωγή. Όταν χιλιάδες πολίτες ανά των κόσμο παλεύουν για ποικίλα δικαιώματα και ελευθερίες και αρκετές φορές τα αποκτούν, οι Βορειοηπειρώτες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αποκτήσουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, πράγμα που σε τελική ανάλυση θα εμφανίσει των πραγματικό αριθμό των Ελλήνων στη χώρα.

Σε μια διεθνή κοινότητα που συνεχώς βάλλεται από τα πολεμικά πυρά των διαφόρων συμφερόντων, οι ισχυροί της ΕΕ φαίνεται πως δεν ασχολούνται σοβαρά με τις χώρες τις οποίες σκοπεύουν να εντάξουν στους κόλπους της. Ειδικά στην αλβανική πραγματικότητα, όπου καθετί που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατείται, η ΕΕ μένει παγερά αμέτοχη, η απλώς θέλει να δείχνει ότι ασχολείται, χαϊδεύοντας τ' αυτιά της φίλης Αλβανίας.

Τώρα που ο κόμπος έφτασε στο χτένι, δύσκολο πια η αδύναμη φωνή του μέσου Βορειοηπειρώτη, να ακουστεί στη διεθνή σκηνή. Ωστόσο από μέρους μας, η συνεχής ενημέρωση και η έστω άτυπη καταγραφή των παραβιάσεων της τρέχουσας απογραφής που βρίσκεστε σε εξέλιξη στην Αλβανία, ίσως βοηθήσει στην εξομάλυνση της όλης κατάστασης.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)


...

Παρατείνεται έως τις 15 Νοεμβρίου η απογραφή στην Αλβανία

Η απογραφή θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου, αλλά αποφασίστηκε να μετατεθεί για τις 15 Νοεμβρίου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στο 3% των περιοχών της χώρας δεν έχει ολοκληρωθεί η όλη...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου