Αν ο Ράμα επιμείνει στην υπόθεση του Μπελέρη, η αντίδραση της Ελλάδας θα πρέπει να είναι ηχηρή

Αν ο Ράμα επιμείνει στην υπόθεση του Μπελέρη, η αντίδραση της Ελλάδας θα πρέπει να είναι ηχηρή

Συνεχίζει να κρατά σε ομηρία τον Φ. Μπελέρη και την Αθήνα ο Αλβανός πρωθυπουργός Ε. Ράμα καθώς με προσχήματα και με προβληματικές αποφάσεις απορρίπτονται η μια μετά την άλλη οι εφέσεις των δικηγόρων του για έστω και με περιοριστικούς όρους απελευθέρωση του ώστε να μπορέσει να ορκισθεί στη θέση του Δημάρχου Χειμάρρας.

του Νίκου Μελέτη

Χθες απορρίφθηκε μια ακόμη αίτηση των δικηγόρων του παρά το γεγονός ότι προσκόμισαν την απόφαση του Δικαστηρίου Αυλώνας που τον ανακήρυξε Δήμαρχο Χειμάρρας στις 13 Ιουνίου με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα και προφανώς δεν υπάρχει θέμα παραβίασης περιοριστικών όρων η διαφυγής του.

Εν τω μεταξύ, εκκρεμεί μια ακόμη έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο που έχει υποβληθεί πριν από 15 ημέρες αλλά η εκδίκασή της μπορεί να γίνει ακόμη και σε διάστημα ενός μήνα, χωρίς να διαφαίνεται ότι το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό.

Η πρώτη αντίδραση από την Αθήνα ήρθε από το Υπουργείο Εξωτερικών: «Η απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης του κ. Μπελέρη, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά του ως νέου Δημάρχου Χειμάρρας, παρεμποδίζει ευθέως την ορκωμοσία του και προκαλεί βαθύ προβληματισμό για τους πραγματικούς στόχους πίσω από τη δίωξή του. Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και αναμένει τον σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας – θεμελιώδους στοιχείου του κράτους δικαίου – από τη γειτονική χώρα.»

Έτσι παραμένει η εκκρεμότητα στον Δήμο Χειμάρρας όπου τυπικά εντός διμήνου από τις εκλογές θα πρέπει να έχει ορκισθεί το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και ο νέος Δήμαρχος, ενώ μέχρι τότε ο προηγούμενος Δήμαρχος Γ. Γκόρος, προστατευόμενος του Ε. Ράμα ο οποίος έχασε στις εκλογές από τον Φ. Μπελέρη συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του κανονικά.

Έτσι είτε θα παρέλθει άπρακτη η προθεσμία για την ορκωμοσία του Φ. Μπελέρη ανοίγοντας τον δρόμο για ακύρωση της εκλογής του, είτε θα του επιτραπεί να ορκισθεί ενόσω θα συνεχίζεται η διαδικασία για την εκδίκαση της υπόθεσης για την οποία κατηγορείται. Και τότε εφόσον καταδικασθεί θα είναι στο χέρι της εκτελεστικής εξουσίας να προωθήσει και επιβάλει την καθαίρεσή του και προκήρυξη νέων εκλογών. Είναι ενδεικτικό πάντως της στάσης των Αλβανικών Αρχών ότι ακόμη και τώρα δεν έχει παραδοθεί στους συνηγόρους του Φ. Μπελέρη κρίσιμο υλικό της δικογραφίας εναντίον του, μεταξύ αυτών και οι παράνομα ηχογραφημένες συνομιλίες του με τον καταγγέλλοντα την «εξαγορά ψήφων».

Μέσα σε ένα κυκεώνα δικαστικών και γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι συνήγοροι του έχουν προσφύγει στα Δικαστήρια ζητώντας να κηρυχθούν μη νόμιμες οι διαδικασίες παρακολούθησης του και η παράνομη σύλληψη του επ' αυτοφώρω καθώς το αδίκημα για το οποίο κατηγορήθηκε δεν συνέβη την ημέρα και την ώρα της σύλληψης…

Είναι πλέον προφανές ότι η Αλβανική κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο Ε. Ράμα εργαλειοποιεί την υπόθεση προκειμένου να δείξει ότι η Χειμάρρα που αποτέλεσε δικό του προσωπικό στοίχημα θα κερδηθεί με κάθε τρόπο, ανεξαρτήτως της εκλογικής νίκης του Μπελέρη και αυτό συγχρόνως αποτελεί μήνυμα και στην αντιπολίτευση καθώς οι κ. Μπερίσα και Μέτα στήριξαν την υποψηφιότητά του.

Όμως το μήνυμα απευθύνεται και στην Αθήνα όπου ο Ε. Ράμα με επίκληση της «αδιάβλητης Δικαστικής εξουσίας» της Αλβανίας επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα στην Χειμάρρα, ενοχοποιώντας και κλείνοντας την πόρτα στις όποιες αντιδράσεις από ελληνικής πλευράς.

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν μπορεί να επιτρέψει στα Τίρανα την συνέχιση αυτού του εκβιασμού. Οι τρόποι και τα μέσα υπάρχουν. Και ίσως οι πρώτοι που θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες είναι όλοι οι ενεχόμενοι, αστυνομικοί διευθυντές, δικαστικοί, τοπικοί παράγοντες που έχουν συμπράξει σε αυτό το εκλογικό πραξικόπημα στην Χειμάρρα με τη λήψη μέτρων σε ό,τι αφορά την είσοδο τους στην Ελλάδα.

Και εφόσον ο κ. Ράμα επιμείνει στο πραξικόπημα της Χειμάρρας, τότε η αντίδραση θα πρέπει να είναι ηχηρή, με συνέπειες στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του..

Πηγή: liberal.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου