Οι φωτογραφίες που παρουσιάζουν οι Τσάμηδες ως ντοκουμέντα

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζουν οι Τσάμηδες ως ντοκουμέντα

Αφού εξαντλήθηκε το θέμα της συμμετοχής του Αλβανού Προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα στην έκθεση για την υποτιθέμενη γενοκτονία των Τσάμηδων στους εξωτερικούς χώρους του Προεδρικού Μεγάρου στα Τίρανα, ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στις φωτογραφικές τους «αποδείξεις» για τα «θηριώδη εγκλήματα» εναντίον των προγόνων τους.

Στην επίσημη απάντηση του εκπροσώπου του Αλβανού ΠτΔ έγινε αναφορά σε χάρτες καθώς και σε φωτογραφικό υλικό που είναι γνωστό στα πέρατα του κόσμου. Όντως απ’ όσα είδαμε, πρόκειται για φωτογραφίες που στιγμάτισαν την ανθρωπότητα, όμως δεν αφορούν τους Τσάμηδες.

Αφίσα των Τσάμηδων έξω από το προεδρικό μέγαρο της Αλβανίας. Διακρίνονται δύο φωτογραφίες και κείμενο με την λέξη Γενοκτονία.

Οι διοργανωτές δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε παρουσίαση ψευδών εικόνων για μια υποτιθέμενη γενοκτονία τους, χρησιμοποιώντας φωτογραφικό υλικό από την Γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά και από την εποχή του ελληνικού εμφυλίου, τις οποίες και θέλησαν να παρουσιάσουν ως δικές τους.

Δεκεμβριανά, Αθήνα 1944. Πολίτες αναζητούν τους συγγενείς τους ανάμεσα στα θύματα που σφαγιάστηκαν από τις κομμουνιστικές δυνάμεις.
Απρίλιος 1915: Μια από τις πιο χαρακτηριστικές μακάβριες εικόνες από την γενοκτονία των Αρμενίων

Είναι τέτοια η απελπισία τους να παρουσιάσουν το αφήγημα τους ως πραγματικό γεγονός που επιστρατεύουν φωτογραφίες από άλλες χώρες του πλανήτη και φυσικά από άλλες χρονολογίες.

Στην προκειμένη περίπτωση φανερώνεται και κάτι ακόμη, η προχειρότητα της επίσημης αλβανικής ηγεσίας απέναντι στην ιστορία και απέναντι στην διεθνή κοινότητα.

Προσπαθούν με κάθε τρόπο να προκαλέσουν την εγχώρια κοινή γνώμη σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα και ταυτόχρονα καταλήγουν να γίνονται θύματα των ίδιων τους των δράσεων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου