Και τις κεραίες ρε Κυριάκο;

Και τις κεραίες ρε Κυριάκο;

Στην Ξάνθη, στην Σάμο, στην Κω μπορείς να παρακολουθήσεις τούρκικη τηλεόραση. Σε ποιον δεν έχει τύχει να βρίσκεται στην Μυτιλήνη ή την Λίμνο και ξαφνικά το τηλέφωνό του να έχει συνδεθεί σε τούρκικο δίκτυο; Η εγγύτητα λένε σε συνδυασμό με την έλλειψη ακρίβειας αυτών των τεχνολογιών τους αναγκάζει προκειμένου να διασφαλίσουν το σήμα σε ολόκληρη την τουρκική επικράτεια, να αποδεχθούν το γεγονός ότι η κάλυψη μπορεί να ξεφεύγει από αυτήν. Προφανώς τις τούρκικες εταιρείες δεν τις πειράζει αν κάποιος με τούρκικο κινητό κάνει διακοπές στην Ελλάδα χωρίς να πληρώσει το αναλογούν ποσό για το roaming.

Στην Αλβανία, μπορείς να δεις ιταλική τηλεόραση και να ακούσεις ιταλικό ραδιόφωνο. Εκεί η εγγύτητα δεν είναι τόσο μεγάλη αλλά επειδή δεν υπάρχουν εμπόδια (μια θάλασσα τους χωρίζει) το σήμα φτάνει απρόσκοπτα στις ακτές τις Αλβανίας. Οι κακές γλώσσες λένε πως οι χώρες αυτές, χρησιμοποιούν τα τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και τηλεπικοινωνιακά τους δίκτυα ως μέσα πολιτιστικού και διπλωματικού επεκτατισμού. Η πρακτική θεωρείται απόλυτα θεμιτή.
Η επιβίωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στις πατρογονικές του εστίες εντός της αλβανικής επικράτειας βασίστηκε σε ένα βαθμό στην δυνατότητα διασύνδεσης με το εθνικό κέντρο που παρείχε η πρόσβαση στην ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση. Με δεδομένη την απαγόρευση κάθε επικοινωνίας με τον κόσμο πέρα από τα σύνορα, η ΕΡΑ και η ΕΡΤ αργότερα, λειτουργούσαν σαν κρυφό σχολειό στα χωριά και τις πόλεις της Βορείου Ηπείρου. Μέσω των προγραμμάτων τους, ενημερωνόμασταν για την επικαιρότητα στο εθνικό κέντρο, τις εξελίξεις που αφορούσαν τον ελληνισμό και τον κόσμο, μετείχαμε στο πολιτιστικό γίγνεσθαι και ισχυροποιούσαμε τους δεσμούς που μας κρατούσαν όρθιους απέναντι την βαρβαρότητα της εθνικιστικής κομμουνιστικής δικτατορίας.

Με την κατάρρευση του συστήματος και το άνοιγμα των συνόρων από την Αλβανία, ήρθε η ερήμωση του τόπου. Η λήψη τηλεοπτικού και σήματος κινητής τηλεφωνίας έδωσε πνοή στην επικοινωνία μεταξύ των φευγάτων και όσων έμειναν πίσω. Στα χωριά μας μπορούσαμε να βουρκώνουμε βλέποντας τον Πύρρο να σηκώνει την Ελλάδα και μέσω ενός ιδιωτικού δημοσίας χρήσης κινητού τηλεφώνου να επικοινωνήσουμε με συγγενείς για να μοιραστούμε όσα σοβαρά που συνέβαιναν στις ζωές μας.

Ακόμα και σήμερα, όταν αγοράζουμε κινητό ψάχνουμε αν κάποια εταιρεία πιάνει στο χωριό. Για να μπορούμε να μαθαίνουμε τα σοβαρά νέα των ανθρώπων μας χωρίς να πρέπει να βασιστούμε σε ανύπαρκτες υποδομές ή να αφήσουμε μια περιουσία στον πάροχο του roaming.

Τις τελευταίες μέρες, χωριά τα οποία επικοινωνούσαν με συνδέσεις της Cosmote, έχουν μείνει βουβά. Δεν έχουμε τρόπο να μάθουμε αν οι γέροι μας ζουν ή πέθαναν, αν χρειάζονται οτιδήποτε. Ταυτόχρονα μετά από αλλαγές που έκανε η Digea, τα χωριά μας δεν λαμβάνουν τηλεοπτικό σήμα. Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για εσκεμμένη αλλαγή ή απλή αβλεψία αλλά σε κάθε περίπτωση από την δική μας πλευρά λαμβάνεται ως εγκληματική πράξη. Η κωλοτούμπα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αποκατάσταση της καταχρηστικής και παράνομης περικοπής των συντάξεων αιτιολογήθηκε από την πανδημία. Ο αποκλεισμός από κοινωνικές παροχές αιτιολογήθηκε με αιτήματα των θεσμών. Η μη κάλυψη από την Cosmote θα αιτιολογηθεί με τους κανόνες του καπιταλισμού. Το ότι οι γ@μημένες οι κεραίες της Digea δεν κοιτούν τα χωριά μας πως δικαιολογείται ρε Κυριάκο;

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου