Μήνυση κατά της αλβανικής εφημερίδας TΕΜΑ για ψευδείς ειδήσεις και συκοφάντηση

Ο θιγόμενος Νίκος Λαγομιτζής, που παρουσιάστηκε από την αλβανική εφημερίδα ως ακροδεξιός βουλευτής

Αναφορικά με δημοσίευμα, με ημερομηνία δημοσίευσης 06/10/2017, της αλβανικής ιστοσελίδας και εφημερίδας "TEMA" Τιράνων, με εκδότη τον Mero Baze, που αναπαρήχθηκε από εκατοντάδες άλλα ΜΜΕ της Αλβανίας κι άλλων χωρών επάγομαι τα κάτωθι:

Ονομάζομαι Νίκος Λαγομιτζής του Κωνσταντίνου, είμαι δικηγόρος Αθηνών Ελλάδος και έλκω εκ πατρός απώτερη καταγωγή από το χωριό Χόρμοβο και της επαρχίας Χειμάρρας της Βόρειας Ηπείρου, ο δε πρόγονος μου Κωνσταντίνος Λαγουμιτζής Χορμοβίτης, ήταν ήρωας της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, ενώ και πιο κοντινοί συγγενείς μου έδωσαν μάχες στα γύρω βουνά για την απελευθέρωση της Πατρίδας από τον φασισμό.

Επομένως καμία σχέση δεν έχω με βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου, του κόμματος της ΧΑ, όπως γράφτηκε ψευδώς και χωρίς καμιά διασταύρωση από την ως άνω ιστοσελίδα και εφημερίδα.

Ο σκοπός της επίσκεψής μου στην περιοχή ήταν κυρίως να ενισχύσω με τις δυνάμεις τον αγώνα των κατοίκων της Χειμάρρας για τη διάσωση των περιουσιών τους που θέλει να αρπάξει το αλβανικό κράτος.

Προφανώς αυτό ενόχλησε κάποιους κύκλους και συνέταξαν το ως άνω άθλιο και προβοκατόρικο δημοσίευμα, αποκλειστικά με σκοπό τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων και κυρίως για να κηλιδώσουν το δίκαιο αγώνα των Χειμαρριωτών.

Για όλα τα παραπάνω έχω ήδη δώσει εντολή σε συναδέλφους Έλληνες δικηγόρους της Βόρειας Ηπείρου να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες διαφύλαξης της τιμής και της υπόληψης μου, έναντι των τοπικών αλλά και ευρωπαϊκών δικαστηρίων, αλλά και μέσω της διπλωματικής οδού.

Είμαι δε σίγουρος πως ο αγώνας των αδελφών Ελλήνων Χειμαρριωτών θα δικαιωθεί και σύντομα θα δοθεί η δυνατότητα να ξαναβρεθούμε στα μαρμαρένια αλώνια της δόξας, της τιμής και των αγώνων.

Με εκτίμηση,
Νίκος Λαγομιτζής


Η ομοιότητα των γυαλιών, της γραβάτας και του σακακιού μάλλον μπέρδεψε τα τσακάλια της εφημερίδας TEMA

Ένας νόμος βιτρίνα για την Εθνική Ελληνική Μειονότ...
Η διεκδίκηση των εθνικών ταυτοτήτων
 
  1. Σχόλια (1)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

Ολες οι κατω του Τελενιου περιοχες ειχανε ελληνικη εθνικη συνειδηση.

Οι Χορμοβιτες [ ακριβετερα Λιντζουριωτες και Ριζιωτες ] κατεβηκαν στη νοτια Ελλαδα και πολεμησαν υπερ των Ελληωνν κα εναντιων Τουτκων Αιγυπτιων και Αλβανων.

Και ο Σουλιωτης Κουτσονικας και ο Μακτυγιαννης και ο ιδιος ο Καποδιστριας αναφερθηακνε με επαινετικα λογια στους κατοικους της

Ο Λ. Κουτσονίκας (Γενική Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως, 1863) γράφει για τη συμβολή των Χορμοβιτών στον αγώνα της ανεξαρτησίας: «Εις την Ελληνικήν Επανάστασιν συνετέλεσαν ουκ ολίγον οι Χορμοβίται. Το τμήμα της Ρίζης είναι επίσημον δια τους μαχίμους αυτής άνδρας, συντελέσαντας ουκ ολίγον εν τη επαναστάσει της Ελλάδος».

του Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του: «Όταν κολλήσαμεν εις το Κάστρο, βαστούσαμεν και τον μαχαλάν της Πλάκας ως την αρβανίτικη πόρτα. Από κάτου το κάστρο εις τα σπίτια ήταν μία εκκλησία και της έδεσε λαγούμι ο αθάνατος περίφημος Κώστας Λαγουμιτζής, γενναίος και τίμιος πατριώτης, και με την τέχνη του και με το ντουφέκι του ως λιοντάρι πολέμαγε δια την πατρίδα. Εις το Μεσολόγγι και παντού αυτός ο γενναίος άνδρας θάματα έχει κάμει. Πατρίδα, του χρωστάς πολύ αυτηνού του αγωνιστή». Ο Κ. Λαγουμιτζής πέθανε το 1851 φτωχός και λησμονημένος.

Στον απελευθερωτικό αγώνα έλαβε μέρος και ο εθνικός ευεργέτης Ευάγγελος Ζάππας. Πολέμησε στο Σούλι, στην Άρτα, στο Φανάρι και στην Κόρινθο.ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ 1913

Στις 16 Ιουνίου 1913, οι αντιπρόσωποι των «τμημάτων Ρίζης και Ζαγοριάς» έστειλαν ένα υπόμνημα προς τις Μεγάλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιούν ιστορικά, γεωγραφικά και εθνολογικά επιχειρήματα για να τεθούν τα σύνορα «της Ελληνικής Ηπείρου και της Αυτονόμου Αλβανίας, της οποίας σχεδιάζεται η δημιουργία».
Μεταξύ άλλων αναφέρονται και στο φαινόμενο της διγλωσσίας (που με το καθεστώς του Τζάτζη μεταβλήθη σε αποκλειστική αλβανογλωσσία): «Η στενότης των σχέσεων μετά των Αλβανών εισήγαγε την χρήσιν εκτός της Ελληνικής και της Αλβανικής γλώσσης … το εξαγώμενον εκ της χρήσεων της αλβανικής γλώσσης εις τα βόρεια της Ηπείρου καταπίπτει προ της πραγματικότητος της Εθνικής συνειδήσεως των χριστιανών».
Για το ζήτημα της διαφοροποίησης τους από τους Αλβανούς είναι
ξεκάθαροι: «Ζητούντες να ωφεληθώσιν εις βάρος άλλων, αντετάχθησαν απ” εναντίας πάση δυνάμει συμπράττοντες μετά των Τούρκων και ανθιστάμενοι μετ” ιδιτέρας ορμής εις τον απελευθερωτικόν αγώνα της Ελλάδος εν Ηπείρω. Οι Αλβανοί δυστυχώς είναι εκείνοι, οι οποίοι μετέβαλον τα Ελληνικά χωριά εις σωρούς τάφρας και παρεξετράπησαν εις τας φρικωδεστέρας ωμότητας κατά των κατοίκων της
Ηπείρου».
Παρακάτω, προχωρούν στην έκδοση ψηφίσματος μέσω του οποίου ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει όλους τους άνδρες από 20 – 40 ετών και μάλιστα τα χωριά τους θα αναλάβουν όλα τα έξοδα. Οι αντιπρόσωποι αυτών των περιοχών εξέλεξαν πενταμελή επιτροπή
για να τηλεγραφήσει τις αποφάσεις τους στον Ελευθέριο Βενιζέλο:
1. Ντίλιος Κ. Βασίλειος, εκ Λαμπόβου
2. Χαρίτος Πέτρος, εκ Νίβανης
3. Χατζηβασιλείου Θωμάς, εκ Μικράς Τσέτας Λαμπόβου
4. Μαρκόπουλος Θεοδώσιος, εκ Λέκλης
5. Γιάσσου Αναστάσιος, εκ Σέπερης

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη