Μπερίσα: «Ο Μπελέρης πολιτικός κρατούμενος - Ο Ράμα δεν τηρεί το νόμο»

Μπερίσα: «Ο Μπελέρης πολιτικός κρατούμενος - Ο Ράμα δεν τηρεί το νόμο»

Ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα δήλωσε σήμερα ενώπιον των βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος ότι ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα κρατά όμηρο στη φυλακή τον Φρέντη Μπελέρη ως πολιτικό κρατούμενο. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε:

«Δεν αναμενόταν στην Αθήνα. Φυσικά, επειδή η σύνοδος αφορούσε τις ευρωπαϊκές αξίες που θα έπρεπε να μοιραστούν οι βαλκανικές χώρες, αφορούσε μια ιστορική διακήρυξη που αποτελεί το νομικό έγγραφο της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής υπό τον όρο ότι τηρούν τις ευρωπαϊκές αξίες. Αυτός [Ράμα] κλωτσάει τις ευρωπαϊκές αξίες και μετά λέει ότι η αστυνομία και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη μου τα λένε αυτά. Κρατάει τον Φρέντη Μπελέρη στη φυλακή, απολύτως ως πολιτικό κρατούμενο, μόνο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας των 90 ημερών για να μην ορκιστεί ως δήμαρχος Χιμάρας.

Λέω σε αυτούς που πίστεψαν ότι το να πιστεύεις τον εθνικισμό του Έντι Ράμα είναι σαν να πιστεύεις ντροπή. Και προσέξτε τι είπε ο Νίτσε: ότι αυτός ο εθνικισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των κακών.

Αλλά τι σχέση έχει ο σεβασμός των νόμων μας με τον εθνικισμό; Αντιθέτως, έχει να κάνει με τον αστικό, αλβανικό εθνικισμό γιατί είσαι άνθρωπος του νόμου, του συντάγματος. Ότι εσύ για έναν Αλβανό πήγες φυλακή και έδωσες τις εντολές και τους όρκους σου, γιατί ο νόμος δεν σου απαγορεύει αν δεν έχεις καταδικαστεί. Πολύ απλά, μια πανάρχαια αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας.

Και σε αυτόν που θέλει πάση θυσία να πάρει την εντολή για τις περιουσίες σου, τη μαφιόζικη συμμορία σου και άλλες μαφιόζικες οργανώσεις, του λες ότι μου το λέει η αστυνομία και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη πως δεν μπορείς να ορκιστείς. Υπάρχει κάτι πιο επαίσχυντο. Ο Ενβέρ Χότζα έκανε αυτά τα πράγματα, αλλά ένας ηγέτης μιας ελεύθερης χώρας δεν μπορεί ποτέ να το κάνει αυτό. Το κάνει μόνο για τα συμφέροντα της μαφίας του και έχει σχέσεις με έναν γείτονα, που για του λόγου το αληθές πρέπει να το πούμε εδώ, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν προβλήματα στις σχέσεις μας, αλλά συνολικά επικράτησε η συνεργασία και η φιλία. Σε καμία περίπτωση, από τη δεκαετία του '90 μέχρι χθες, η Ελλάδα δεν έγινε ποτέ εμπόδιο στις ευρωπαϊκές, ευρωατλαντικές διαδικασίες ολοκλήρωσης της Αλβανίας.

Μπορεί να είχε τις επιφυλάξεις του, μπορεί να είχε τους δισταγμούς του, αλλά ποτέ μα ποτέ δεν το επέτρεψε στον εαυτό του. Τώρα σου ζητάει να ακολουθήσεις το νόμο σου και λες ότι παρεμβαίνει. Τι παρεμβαίνει. Επικρατεί των μαφιόζικων συμφερόντων του έναντι των συμφερόντων της χώρας, των δημοκρατικών ιδεωδών των Αλβανών και φυσικά οδηγεί τον άλλον σε εκείνες τις συμπεριφορές που δεν είχαν ποτέ. Πάντα υπάρχουν προβλήματα με τους γείτονες, αλλά τα προβλήματα λύνονται και ποτέ δεν έφτασαν στο σημείο να μας εμποδίσουν ή να πιέσουν εναντίον μας, όποιος κι αν ήταν στην εξουσία.

Αλλά τώρα με την επικράτηση των μαφιόζικων συμφερόντων του θα έρθουν σε εμάς».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου