Γεραπετρίτης για υπόθεση Μπελέρη: «Η Αλβανία οφείλει να συμμορφώνεται με τους κανόνες του κράτους δικαίου»

Γεραπετρίτης για υπόθεση Μπελέρη: «Η Αλβανία οφείλει να συμμορφώνεται με τους κανόνες του κράτους δικαίου»

Ενεργές διεθνείς σχέσεις, πολυσχιδής διεθνής παρουσία και εξωστρεφής διπλωματία, είναι το τρίπτυχο και η φιλοσοφία στην οποία θα κινηθεί η εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με όσα ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ιδίως ως προς τις διεθνείς σχέσεις, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσει κουλτούρα συμμαχιών, να διαδραματίζει ενεργό ρόλο προς τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής, να εστιάζει στην πολυμέρεια, στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Στο κλίμα αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο μέλλον των ελληνοαλβανικών σχέσεων αφήνοντας να εννοηθεί πως η έκβαση της υπόθεσης Μπελέρη θα επηρεάσει τις διήμερής διμερείς και κατ' επέκταση την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας.

Αναλυτικά η δήλωση:

Στα δυτικά Βαλκάνια όπου οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί και οι εθνικισμοί πλήττουν την ασφάλεια της περιοχής και υπονομεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών, η Ελλάδα θα παραμείνει προσηλωμένη στην ανάπτυξη, την ασφάλεια και την ευημερία των δυτικών Βαλκανίων και θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής τους πορείας.

Ειδικά σε σχέση με την Αλβανία, η Ελλάδα θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο για να τερματιστεί η συνεχιζόμενη προσωρινή κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Φρέντυ Μπελέρη. «Η Αλβανία οφείλει να συμμορφώνεται με τους κανόνες του κράτους δικαίου, εφόσον θέλει πραγματικά να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου